Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na hrane TV JOJ: Bugár považuje diskusiu o zvyšovaní cien cigariet za jalovú, Truban má čo zlepšovať
Zdielať na

Na hrane TV JOJ: Bugár považuje diskusiu o zvyšovaní cien cigariet za jalovú, Truban má čo zlepšovať

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V politickej relácii Na hrane boli vo štvrtok večer hosťami Béla Bugár a Michal Truban. Rozoberali rozkol v koalícii pre zvyšovanie cien tabakových výrobkov, nespokojných starostov z návrhu Mostu-Híd. Rovnako sa dotkli aj politickej zodpovednosti fenoménu Kočner.

Rozkol v koalícii nastal po tom, ako minister financií Ladislav Kamenický uviedol, že sa budú zvyšovať ceny tabakových výrobkov. Andrej Danko, predseda SNS, uviedol, že tento návrh v žiadnom prípade nepodporí. V piatok má zasadať koaličná rada. "Je to jalová diskusia. Ak chcú koaliční partneri šesť mesiacov pred voľbami rozdávať, tak to musíme nejako vykryť. Možno ma fajčiari nebudú mať radi, ale malo by to ísť cez cigarety a alkohol,“ uviedol Béla Bugár. 

Na margo piatkovej koaličnej rady uviedol, že hladký priebeh mať nebude. "V prvom čítaní máme návrhy, ktoré majú stámilionóve dopady. Je nezodpovedné nechať sekeru," dodal Bugár. 

"Ak sa majú zvyšovať dane, tak na niečom, čo ľuďom škodí. Či už ide o cigarety, životné prostredie alebo hracie automaty," hovorí líder PS/Spolu Michal Truban. 

Kritika starostov

Predsedovia krajov a primátori vo štvrtok opäť kritizovali návrhy na zvýšenie nezdaniteľného minima. Jeho schválenie by na jednej strane zvýšilo čisté príjmy pracujúcich a živnostníkov, na druhej strane by rozpočty obcí, miest a krajov prišli celkovo o zhruba 150 miliónov eur ročne. Predstavitelia samospráv preto opakujú, že týmto zákonom sa životná úroveň obyvateľov nezvýši, ale naopak, zhorší sa ich prístup k samosprávnym službám, zhorší sa starostlivosť o cesty, úroveň verejnej dopravy či sociálnych služieb.

Béla Bugár tvrdí, že strana rokovala v roku 2017 so Združením miest a obcí Slovenska. Verbálne sa obul do trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka, ktorý stojí na čele kritikov. Podľa Bugára si teda nemal zvýšiť plat na 4 500 eur. 

"Nie je pravda, že oni dostanú menej každý rok. Každý rok dostávajú o 250 miliónov viac aj dvojstupňové samosprávy. Za tri roky dostali o 750 miliónov viac. Na budúci rok nedostanú o 235 miliónov viac, ale o 100 miliónov viac," hovorí Bugár. Podľa neho nie je pravda, že im vláda berie. Dostali síce nové kompetencie, ale nie je pravda, že im vláda berie.

Návrh by mal byť schválený najneskôr budúci týždeň. Rokovať s primátormi strana už nemieni. "Ja rokujem s tými, s ktorými sa dá," uviedol Bugár. 

Truban na otázku moderátora Michala Magušina, či vie sľúbiť verejne, že si s ľuďmi sadne za jeden stôl odpovedal takto: "Určite, to je náš štýl politiky. Vidím tam dobrých starostov, ktorí majú tendenciu svojim mestám prinášať veľa." 

Fenomén Kočner 

Lucia Žistňanská v minulotýždňovom rozhovore s moderátorom relácie a novinárom Michalom Magušinom uviedla, že keby vedela, čo sa bude diať, do vlády s Robertom Ficom by nikdy nešla. 

"To je úplne nemiestne. Nevieme, čo bude po voľbách. Vychádzali sme z toho, čo sme vedeli. V tom čase sme nemohli vedieť, čo vieme teraz. Viete, kto vytvoril Kočnera? Systém. Kočner vznikol vtedy, keď sme bojovali proti mafiánom, on využíval ich praktiky," odpovedal Bugár na otázku, či by znova išiel do vlády, v ktorej je teraz. 

Michal Truban súhlasil s Bélom Bugárom v tom, že Kočnera vytvoril systém. "Nevieme poslať policajtov na systém. Je to symbol. To, čo sa dozvedáme, sme dávno vedeli, je to len potvrdenie. Kočnerov máme po Slovensku veľa," povedal Truban.

Podľa Bélu Bugára súčasná koalícia systém zmenila. "Pán Truban hovorí o tom, že chce zmeniť systém, ale my sme ho zmenili. Tým, že sme zostali po Kuciakovej vražde vo vláde, vymenili sme okrem premiéra, ministra vnútra aj šéfa polície. Zmenili sme aj systém voľby policajného prezidenta. A dnes berú mobil aj sudcom, výrazne sme zmenili systém," dodal.

Truban sa vyjadril aj k svojmu prešľapu a videu o drogách. "Beriem to ako moju chybu. Ja som to povedal aj vo videu, kde som povedal, že som chcel lepšie vyzerať. Bola to moja chyba. Ľudí nezaujímajú reči, ale činy," uviedol Truban na otázku, ako mu ľudia majú veriť, keď bude niesť zodpovednosť za štát. 

Prieskum agentúry Polis: Most - Híd by sa nedostal do parlamentu

Súčasťou politickej relácie na hrane je aj exkluzívny prieskum agenútry Polis. Ten ukázal, že voľby by vyhral Smer-SD. Súčasná koaličná strana, Most-Híd by sa do parlamentu nedostala. 

"V prieskumoch vidím, že je pred nami obrovská robota, aby sme dokázali urobiť zmenu a priniesli nový štýl politiky," uviedol Michal Truban. 

Béla Bugár sa v štúdiu TV JOJ opýtal, ako by sa z toho dala spraviť stabilná vláda. "Ako sa z toho dá spraviť stabilná vláda? Nevieme, ako dopadnú voľby, ale ako sa dá z toho spraviť stabilná vláda?" Bugár opäť pripomeul aj to, že s Kočnerom raňajkoval Richard Sulík a rokoval aj Igor Matovič. 

Duhým prieskumom, bol prieskum porovnania dôvery medzi Andrejom Kiskom a Michalom Trubanom. Jasne vyhral bývalý prezident. "Mám pred sebou ešte veľmi veľa práce. Musím na sebe veľa pracovať. Veľa sa nám podarilo, podarili sa nám veci, o ktorých si ľudia možno mysleli, že sú nereálne. Spojili sme sa so Spolu a porazili Smer v eurovoľbách, spojili sme sa s KDH," uviedol Truban. 

"Nemyslím si, že budem najlepší premiér. Ale o tom rozhodnú ľudia. Pán prezident urobil veľa pre túto krajinu a mňa čaká veľa práce," dodal. 

Bugár na margo výsledku Most-Híd uviedol, že on ani nemusí byť na kandidátke. V politike je takmer 40 rokov.

​Divácke otázky cez Slido

Súčasťou relácie sú aj divácke otázky prostredníctvom aplikácie Slido. 

Bugár dostal otázku na telo. "Pán Bugár, chcem sa opýtať, koľko stálo to, čo ste urobili v roku 2016. Koľko je treba peňazí, aby človek pošliapal svoje svedomie? Lebo kvôli charakteru to nebolo," opýtal sa Miro. 

"Na to sa nedá odpovedať, čo to je za blbosť? On si myslí, že zodpovednosť, svedomie sa dá kúpiť? Ja si myslím, že nie. Ja raz budem odpovedať tam hore a tam sa ma budú pýtať, či som využil všetky možnosti, či som robil tak, aby to bolo v prospech ľudí a nie v prospech seba. Ja nemám vily, ja nemám majetky, ako niekto tvrdí. Každý sa na to môže pozrieť," odpovedal Bugár. 

"Ak mal toto na mysli, tak je vedľa ako tá jedľa," neodpustil si Bugár. 

Michala Trubana sa cez Slido opýtal Lukáš: "Na prednáške pre vysokoškolských študentov ste hovorili, že užívanie drog vám v podstate pomáhalo v podnikaní. Rozumiem správne? Stále si to myslíte?"

"Ja som aj v tej prednáške potom povedal, že drogy sú zlé. Neviem, či som takúto vec priamo povedal. Ja som sa za tie prednášky ospravedlnil. Ja som mal okrem týchto dvoch prednášok o drogách, kde som sa snažil vysvetliť, ako z takýchto chýb vyjsť, ako byť oveľa lepší aj na tomto príklade. Ja som mal potom desiatky, stovky prednášok o podnikaní. Toto si nemyslím," povedal Truban. 

Predseda Mostu Béla Bugár sa čoraz viac prieči svojim koaličným partnerom. Napriek tomu neľutuje, že išiel do vlády so Smerom, aj keď podľa najnovšieho prieskumu pre televíziu JOJ mu hrozí, že sa už do parlamentu nedostane. Bugár to potvrdil vo včerajšej politicko-diskusnej relácii Televízie JOJ Na hrane. Za to ho skritizoval líder zoskupenia Progresívne Slovensko a Spolu Michal Truban. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy