Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čaká nás rapídne zvýšenie minimálnej mzdy? SMER-SD o nej rokoval s odborármi
Zdielať na

Čaká nás rapídne zvýšenie minimálnej mzdy? SMER-SD o nej rokoval s odborármi

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Smer-SD rokoval so zástupcami Konfederácie odborových zväzov SR. Ich témou bolo ďalšie posilňovanie sociálneho štátu a zamestnancov. Jednou z hlavných tém bol tlak na rast miezd.

Predseda Smeru Robert Fico spolu s ministrom práce Jánom Richterom a s predstaviteľmi Konfederácie odborových zväzov(KOZ) hovoril o niekoľkých témach - ochrana zamestnancov, budúcnosť štátu, no najmä o téme "tlak na rast miezd". To sa teda týka aj zvyšovania minimálnej mzdy. Smer-SD má totiž ambíciu zvýšiť minimálnu mzdu niekde okolo 600 eur. "Chceme ísť z 520 eur ďalej, chceme ísť vyššie. Chceme dosiahnuť spoločný cieľ, ktorý je medzinárodne akceptovaný, aby minimálna mzda predstavovala okolo 60% z priemerného zárobku," vyhlásil Robert Fico. 

"Podmienky slovenskej ekonomiky umožňujú rast minimálnej mzdy, tak ako sme to už minulý rok vyslovili - 635 eur," vyjadril sa Marián Magdoško, prezident KOZ. 

"Zamestnanci, nielen v priemysle, si nepochybne zaslúžia vyššie mzdy. Zamestnávatelia však nepovažujú výrazné zvyšovanie minimálnej mzdy bez vopred stanoveného mechanizmu za efektívne riešenie," vyjadrila sa hovorkyňa Asociácie priemyselných zväzov Silvia Šeptáková. 

Ako uviedol zväz mzda stúpla za ostatné štyri roky o 37 %. Zároveň však výrazne vzrástli aj samotné dane a odvody, ktoré končia v štátnej kase. Firmy preto za lepšie riešenie pre dosiahnutie vyššej mzdy považujú zavedenie stopercentnej daňovej odpočítateľnej položky na minimálnu mzdu. "Zabezpečili by sme tým omnoho vyšší čistý príjem zamestnancov a reálne zvýšili ich životnú úroveň. Výrazne by to pomohlo aj nízkopríjmovým skupinám obyvateľstva, ktoré pracujú za minimálnu mzdu," vysvetľuje generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov Andrej Lasz.  

Fica členovia Smeru v regiónoch kritizovali. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy