Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hygienici upozorňujú na sklenené hrnčeky, uvoľňujú sa z nich toxické kovy
Zdielať na

Hygienici upozorňujú na sklenené hrnčeky, uvoľňujú sa z nich toxické kovy

Archívna reportáž

Jednorázové plastové poháre už budú minulosťou. Viac v reportáži.

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na nebezpečný sklenený hrnček, ktorý sa môže nachádzať aj na slovenskom trhu. Rýchlym výstražným systémom pre potraviny a krmivá zaslali výstražné oznámenie Českej republiky z dôvodu migrácie kadmia a olova zo skleneného hrnčeka neznámeho pôvodu.

Na etikete produktu je uvedený názov skleněný Hrnek 3 ks, značky Smart Cook. "Vo výrobku laboratórnou analýzou zistili migráciu olova a kadmia z okraja, ktorá je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady o materiáloch a predmetoch určených na styk s potravinami. Podľa neho musia byť tieto materiály a predmety vyrobené tak, aby za obvyklých alebo predvídateľných podmienok používania ich zložky neprechádzali do potravín v množstve, ktoré by mohlo ohroziť zdravie ľudí," vysvetlil hlavný hygienik Ján Mikas. Analýzou hygienici zistili, že z vrchného okraja hrnčeka sa uvoľňuje 13 mg kadmia, pričom maximálny povolený limit je 0,2 mg. V prípade olova to bolo namiesto povolených maximálne 2,0 mg až 190 mg.

Výrobok distribuovali a určili na predaj aj na území Slovenskej republiky, no dostupné údaje o konkrétnych odberateľoch známe nie sú. ÚVZ preto požiadal všetky regionálne úrady verejného zdravotníctva na Slovensku o zvýšenie kontrol so zameraním sa na výskyt predmetného nebezpečného výrobku. "Keďže sa uvedený výrobok môže nachádzať na trhu na Slovensku, odporúčame spotrebiteľom, aby uvedený výrobok nekupovali, už zakúpený výrobok nepoužívali, prípadne ho vrátili späť do miesta predaja," upozornil Mikas.

Názov produktu na etikete: skleněný Hrnek 3 ks, 500 ml, značka: Smart Cook, ITEM NO: 231 45 19
Osoba uvedená na originálnom balení a zodpovedná za uvedenie na trh: Elmich Trading s.r.o., Vlčkova 1064/6, PRAHA – Černý Most,
Distribútor: Incomp s.r.o., Korunní 2569/108, 101 00, Praha 10 – Vinohrady,
Predajca: Chinh Nquyen Van, kpt. Bartoše 412, 530 09 Pardubice.

Konzumujeme plasty a ani o tom nevieme. Ako je to možné?

Najčítanejšie správy