Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Poslanci schválili dvojnásobne vyšší vianočný príspevok. Niektorí dôchodcovia obdržia až 200€
Zdielať na

Poslanci schválili dvojnásobne vyšší vianočný príspevok. Niektorí dôchodcovia obdržia až 200€

Archívne video

Poslanci schválili dvojnásobne vyšší vianočný príspevok

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Smer oznámil schválenie vianočných dôchodkov, ako aj navýšenie sumy na rekordičné poukazy pre seniorov, ktoré zväčša pokrývajú tretinu nákladov na tieto pobyty.

Vianočný dôchodok je jedna z vlajkových lodí sociálneho programu vládnej strany Smer-SD. "Bolo veľa výhrad, že je nesystémový, taký alebo onaký, ale fakt je ten, že sme naplnili to, čo sme sľúbili. Schválili sme zákon, ktorý zavádza dvojnásobne vyšší vianočný príspevok, bude vyplatený v decembri tohto roku. Napriek veľkej kritike za tento zákon zahlasovalo 114 alebo 115 poslancov, čo ukazuje, že má plnú podporu nielen vládnej koalície ale aj časti opozície. Najvyššia hodnota vianočného príspevku bude 200 eur," oznámil predseda strany Smer-SD Robert Fico. 

Výška samotného príspevku bude viazaná na výšku starobného dôchodku pri zachovaní princípu solidarity. "Čím je nižší starobný dôchodok, tým je vyšší vianočný príspevok a naopak. Vo výške 200€ ho dostane 128 tisíc dôchodcov," dodáva poslanec Fico. 

Návrh zákona o trinástom dôchodku

Smer-SD chce predstaviť návrh zákona o trinástom dôchodku, ten by mal byť podmienený dobrými hospodárskymi výsledkami. "Máme jasný plán. Chceme postupne pretransformovať vianočný príspevok do trinásteho dôchodku. Verím, že ekonomika a dobré hospodárske výsledky umožnia strane Smer-SD, aby sme čo najrýchlejšie mohli prísť s návrhom zákona o trinástom dôchodku," verí poslanec Fico.

"Bol by som rád, aby sa v budúcom roku nehovorilo o vianočnom príspevku, ale, podľa možností, o trinástom dôchodku," tvrdí minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Vzhľadom k tomu, že rozpočtové výhľady nebudú smerovať tento rok ku vyrovnanému rozpočtu je otázne, či sa berie do úvahy takáto alternatíva aj do požiadavok pre budúci rok. "Na stole dnes nie je definitívna podoba rozpočtu pre budúci rok, bol som však za to, aby sa trinásty dôchodok zaviedol aj za predpokladu, že by nebol hneď stopercentný, že by sa začalo, dajme tomu, od 50 percent a postupne, ako rozpočet dovolí, trinásty dôchodok navyšovať," vysvetľuje Richter. 

Poukazy pre seniorov 

Strana Smer-SD navýšila celkové financie na účely rekondičných pobytov o 100 tisíc eur. Po schválení tohto zákona "máme 697 490€ na účely, kde poskytujeme na rekondičné pobyty pre dôchodcov, pre odborárov, tým, ktorí splnia kritériá a podmienky, príspevok na rekondičný pobyt," informuje Ján Richter. 

Budú mať rodičia dlhšiu materskú alebo vyšší rodičovský príspevok? Viac sa dozviete vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy