Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Volebný prieskum: Súčasná vládna koalícia by nezískala parlamentnú väčšinu
Zdielať na

Volebný prieskum: Súčasná vládna koalícia by nezískala parlamentnú väčšinu

Volebný prieskum agentúry Polis

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali tento víkend, vyhral by ich Smer-SD. Druhé miesto by obsadila koalícia PS/Spolu, nasledovaná stranou ĽS NS. Na prahu zvoliteľnosti skončilo hnutie Sme rodina a strana Mostu-Híd. Za bránou tesne SMK.

Súčasná vládna koalícia Smeru, SNS a Mosta-Híd by nezískala parlamentnú väčšinu. Vyplýva to z prieskumu agentúry Polis pre agentúru SITA. Smer-SD v prieskume skončil na prvom mieste so ziskom 18,3 percenta. Druhú priečku obsadila koalícia Progresívne Slovensko/Spolu (PS/Spolu) s 15 percentami. Na treťom mieste je Ľudová strana Naše Slovensko s 11,4 percenta. Agentúra Polis uskutočnila prieskum pre agentúru SITA od 11. do 18. júna na vzorke 1 165 respondentov starších ako 18 rokov na území celej SR.

Ako upozornil riaditeľ agentúry Polis Ján Baránek, prieskum robili pred tým, ako Andrej Kiska oznámil meno svojej strany - názov strany Za ľudí oficiálne oznámili v pondelok 17. júna - a pred tým, ako piati poslanci klubu OĽaNO v NR SR oznámili, že v budúcich parlamentných voľbách nebudú za hnutie kandidovať. Veronika Remišová s ďalšími štyrmi kolegami svoj odchod oznámili v utorok 18. júna. „Je pravdepodobné, že toto rozhodnutie poslancov OĽaNO má vplyv na preferencie hnutia,“ uviedol Baránek. Opýtaní odpovedali na otázku: "Keby boli parlamentné voľby tento víkend, ktorú stranu by ste volili?" Preferencie vyrátali z 55-percentnej účasti. Podľa prieskumu Polisu bolo 28 percent respondentov nerozhodnutých a 17 percent by určite voliť nešlo.

Na štvrtom mieste sa v prieskume umiestnila Sloboda a Solidarita (SaS) s 8,5 percenta, nasleduje Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) so ziskom 8,2 percenta. Slovenská národná strana (SNS) by podľa prieskumu dostala 7,6 percenta hlasov, OĽaNO-NOVA by volilo 6,3 percenta respondentov. Strana Andreja Kisku by dostala 5,2 percenta hlasov, Most-Híd 5,1 percenta a s rovnými piatimi percentami v prieskume skončila Sme rodina. SMK by sa do parlamentu podľa prieskumu nedostala, získala by 4,9 percenta hlasov.

Vládna koalícia s 51 mandátmi 

Z prieskumu vyplýva, že súčasná koalícia by nemala väčšinu, získala by 51 mandátov. V prepočte na mandáty by mal Smer 30 poslancov, koalícia PS/Spolu 25 a ĽSNS 19. SaS aj KDH by mali zhodne po 14 zákonodarcov, SNS by ich mala 13. Desať stoličiek by sa ušlo OĽaNO-NOVA. Strana Andreja Kisku (Za ľudí, pozn. SITA) by obsadila deväť kresiel. Mostu-Híd a Sme rodine by pripadlo osem mandátov. 

Strana alebo hnutie percentá       mandáty
Smer-SD 18,3 30
Koalícia PS/Spolu 15 25
ĽS NS 11,4 19
SaS 8,5 14
KDH 8,2 14
SNS 7,6 13
OĽaNO-NOVA 6,3 10
Strana A. Kisku (Za ľudí) 5,2 9
Most-Híd 5,1 8
SME RODINA 5 8
SMK 4,9
SZS 2,0
KSS 1,9
Kresťanská únia 0,3
KDŽP 0,3

Zuzana Čaputová nastúpila do úradu. Pozrite si priebeh inaugurácie vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy