Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Podľa Roberta Fica hrozí, že kandidáti na ústavných sudcov môžu podávať antidiskriminačné žaloby
Zdielať na

Podľa Roberta Fica hrozí, že kandidáti na ústavných sudcov môžu podávať antidiskriminačné žaloby

BRATISLAVA / Ex-premiér Robert Fico sa na narýchlo zvolanom tlačovom brífingu vyjadril k voľbe ústavných sudcov. Napriek tomu, že koaliční poslanci doteraz neboli schopní schváliť a ponúknuť dostatoční počet kandidátov, Robert Fico z chaosu v procese voľby viní bývalého prezidenta Andreja Kisku.

Poslanci parlamentu môžu vo štvrtok zvoliť chýbajúcich šesť kandidátov na ústavných sudcov, hrozí však riziko podania antidiskriminačných žalôb niektorých kandidátov. Povedal to na brífingu predseda vládneho Smeru-SD Robert Fico, podľa ktorého by totiž hrozilo, že šiesti zvolení kandidáti nebudú mať 50-percentnú šancu na zvolenie.

Chýbajúcich šesť sudcov totiž prezidentka Zuzana Čaputová môže vybrať z už zvolených deviatich kandidátov. "Nič iné nechcem, len nech je voľba kandidátov na sudcov v súlade s Ústavou SR," povedal Fico. Doplnil, že ideálne by bolo, keby o tomto probléme rokoval predseda NR SR s prezidentkou. Celý chaos v procese voľby podľa Fica spôsobil svojím postupom bývalý prezident Andrej Kiska.

Názory poslancov a politických strán

K voľbe sudcov sa vyjadrili aj ostatní poslanci a politické strany. Strana Most-Híd chce zvoliť chýbajúcich kandidátov na post ústavných sudcov. V mene strany to uviedol po rokovaní vlády šéf rezortu spravodlivosti Gábor Gál. Podľa neho je medzi 16 prihlásenými uchádzačmi dostatok kvalitných odborníkov. "Za našu stranu môžem povedať, že ideme určite do voľby ústavných sudcov, chcem zakrúžkovať ten počet kandidátov, ktorý je ešte potrebný na plné obsadenie Ústavného súdu SR," povedal Gál. Na otázku, ako vníma vyjadrenia predsedu Smeru o hrozbe antidiskriminačných žalôb Gál odpovedal tak, že ide o hypotézy. "To sú hypotetické otázky. Dôležité je, aby NR SR zvolila dostatočný počet kandidátov a Ústava SR hovorí jasne, že parlament má zvoliť dvojnásobný počet uchádzačov. Predovšetkým sa musíme dohodnúť v koalícii," dodal.

Slovenská národná strana je tiež pripravená hlasovať o kandidátoch na sudcov ústavného súdu. "Niekto bude hlasovať za šiestich kandidátov, niekto za dvoch, niekto za jedného a niekto možno za nikoho. Je to na vôli poslancov a nie na rozhodnutí klubu," vysvetlil podpredseda SNS Jaroslav Paška.

Pellegrini a Čaputová sa na voľbe zhodli

Potom, čo Robert Fico Zuzane Čaputovej odkázal, že troch ústavných sudcov si má vybrať z už navolených kandidátov, inak vo štvrtok nebudú zvolení ďalší, prezidentka trvá na svojom. Podľa nej z ústavy vyplýva, že má vyberať až z dvanástich mien. Povedala to po stretnutí s Petrom Pellegrinim a Andrejom Dankom. Prezidentka sa tiež vyjadrila že do týždňa chce vyhlásiť nových sudcov. Hovorí totiž o tom, že jej predchodcovia mali právo vyberať si z dvojnásobného počtu kandidátov. V tomto prípade dvanástich a tak to hovorí aj Ústava SR. "Ak vo štvrtok parlament navolí šesť kandidátov, budúci týždeň by Slovenská republika mohla mať plne funkčný ústavný súd,"informovala prezidentka.  

Treba plne sfunkčniť Ústavný súd tak, ako sa patrí. Ak by táto otázka, momentálne dnes bola v rukách vlády, tak vám môžem garantovať že by to bolo do niekoľkých dní vybavené," dodal Pellegrini. 

Uchádzači o post ústavných sudcov prezentovali svoje vízie a skúsenosti na verejnom vypočutí, viacerí z nich opakovane:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy