Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Smrteľný vírus v obľúbenej dovolenkovej destinácii: Úrady varujú turistov, pozor na komáre
Zdielať na

Smrteľný vírus v obľúbenej dovolenkovej destinácii: Úrady varujú turistov, pozor na komáre

ATÉNY / V obľúbenej dovolenkovej destinácii je enormný výskyt komárov, ktoré začali byť nebezpečné. Prenášajú totiž smrteľný vírus, ktorý si minulý rok vyžiadal približne 50 ľudských životov. Grécke úrady teraz varujú návštevníkov, aby prijali viaceré opatrenia na zníženie rizika poštípania komárom.

Minulý rok sa po štipnutím komára nakazilo 360 ľudí z čoho asi 50 zomrelo. Ide o smrteľný takzvaný západonílsky vírus. Grécke úrady preto už vydali varovanie: "Pozor na uštipnutie komármi". Nebezpečný víru sa ocitol aj na blízkom ostrove Cyprus, informoval o tom denník The Guardian. 

Obdobie nákazy podľa úradov začalo nezvyčajne skôr. Podľa Gréckeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb boli laboratórne diagnostikované prípady hlásené vo vidieckych a v mestských oblastiach. Ľudia, ktorí sa nakazia vírusom zvyčajne nevykazujú žiadne symptómy. Približne dvadsať percent nakazených má ale príznaky ako pri chrípke - horúčka, bolesť hlavy. Len jednému percentu sa to rozvinie do závažného ochorenia, tvrdí americké Centrum pre kontrolu chorôb a prevenciu.  

Podľa odborníkov sa predpokladá sa, že západonílsky vírus je prenášaný komármi, ktoré sa nakŕmili infikovanou krvou voľne žijúcich vtákov. "Vyskytlo sa dosť prípadov, aby sme vedeli, že sa to stalo otázkou verejného zdravia. Vírus sa etabloval v Grécku prostredníctvom sťahovavých vtákov a odporúčame, aby každý podnikol osobné ochranné opatrenia. Ako napríklad nosenie dlhých rukávov, vyhýbanie sa plochám so stojatou vodou a používanie sietí proti komárom a repelentov. Rovnako ako v zime, keď predpokladáme vypuknutie chrípky, v lete musíme očakávať prípady Západonílskej horúčky. Musíme byť pripravení," vyjadrila sa Danai Pervanidouová z gréckeho úradu verejného zdravotníctva (Keelpno). 

Medzi tými, ktorí sa nakazili minulý rok, sa v 243 prípadoch prejavili príznaky neuro-invazívneho ochorenia, ako je encefalitída, meningitída a akútna paralýza. Od roku 2012, keď bolo 262 prípadov a 35 úmrtí, bolo prepuknutie taktiež veľmi závažné. "Je nemožné, aby sme predišli šíreniu vírusu, pretože je to komplexná epidémia. Jediné čo vieme je to, že z vidieka a mestských oblastí sa môže dostať aj do veľkomiest, ktoré sú husto obývané. Týka sa to aj regiónu Attica pri Aténach a Thessaloniki," dodala Pervanidouová. 

Komáre na Slovensku po povodniach sú veľmi premnožené. Začínajú byť problém. Viac vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy