Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Pellegrini u Čaputovej: Voľba ústavných sudcov je nekonečný príbeh
Zdielať na

Pellegrini u Čaputovej: Voľba ústavných sudcov je nekonečný príbeh

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V utorok prezidentka Zuzana Čaputová privítala v Prezidentskom paláci okrem Andreja Danka aj premiéra Petra Pellegriniho. Diskutovali spolu o viacerých témach. Dohodli sa, že sa budú stretávať na pravidelnej báze.

"Absolvovali sme prvé oficiálne stretnutie na pôde prezidentského úradu, som rada, že toto stretnutie sa nieslo vo vecnom a konštruktívnom móde. Naša komunikácia bude prebiehať na pravidelnej báze. Hovorili sme napríklad aj o zahranično-pracovných cestách, ktoré mame pred sebou," povedala na úvod Čaputová. 

Celý prejav premiére Pellegriniho a prezidentky Zuzany Čaputovej si môžete pozrieť TU: 

Vymenovala aj témy, o ktorých sa za približne pol hodinu dokázali rozprávať. "Dotkli sme sa otázok životného prostredia, o ekologických výzvach, bavili sme sa o vhodných zmenách v oblasti fungovania prokuratúry,  aj o voľbe sudcov ústavného súdu. Moje stanovisko je v tomto nemenné, a som rada,  že aj v ňom sme sa zhodli," dodala prezidentka. Ideálne bude, ak Národná rada zvolí zvyšný počet ústavných sudcov v najbližšej voľbe, ktorá je na programe vo štvrtok 20. júna. V prípade neúspechu chce čakať až do zvolenia plného počtu na uvoľnené miesta, teda 18 kandidátov. "Musím skonštatovať, že nebudem podliehať žiadnym politickým tlakom, a jediným mantinelom je pre mňa Ústava SR, ktorá hovorí jasne, dvojnásobný počet kandidátov na uvoľnené miesta," povedala Čaputová. 

"Oceňujem a som rád, že sme sa stretli po niekoľkých hodinách od inaugurácie. Na väčšinu vecí, o ktorých sme hovorili, sme našli rovnaký alebo podobný názor. A to je pre Slovensko veľmi dobré. Mojou prioritou a povinnosťou je pracovať tak, aby sa nám vízie pani prezidentky podarili naplniť," uviedol premiér. Podľa jeho slov pripravuje vláda v oblasti životného prostredia veľký balík opatrení.

"Čo sa týka zahraničnej politiky, tu nemáme žiaden bod, kde by sme sa názormi líšili. Obaja vieme, kto sú naši spojenci a partneri. Vítam snahu, aby sme obnovili deklaráciu troch najvyšších ústavných činiteľov," rozpráva Pellegrini. Dodal, že je pripravený na konštruktívnu spoluprácu všade tam, kde pôjde o zlepšenie života ľudí na Slovensku.

"Ak sa pozriem, ako prebieha voľba kandidátov na sudcov ÚS, je z toho nekonečný príbeh. Kandidáti už štvrtýkrát absolvujú vypočúvanie, toto nijako nemôže pomôcť tejto krajine. Treba sfunkčniť ÚS, tak ako sa patrí. Ja rešpektuje deľbu moci a toto má v ruke parlament. Ja dnes budem hovoriť s kolegami a predsedom strany a budem sa snažiť o tom diskutovať, ale ak sa rozhodnú na nejakom výsledku ako klub, s tým už nič neurobím," dodal premiér na margo voľby ústavných sudcov.

Pozrite si video, ako sa k téme pre novinárov vyjadril Robert Fico:

Súvisiace články