Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prezidentka Čaputová je pripravená vymenovať sudcov, ak jej dá parlament posledných šesť mien
Zdielať na

Prezidentka Čaputová je pripravená vymenovať sudcov, ak jej dá parlament posledných šesť mien

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová má za sebou prvé oficiálne stretnutie s predsedom parlamentu Andrejom Dankom ako prezidentka. Prezidentka uviedla, že sa obaja pri rozhovore zhodli na tom, že rozvoj ekonomických vzťahov je na mieste a tiež sa navzájom utvrdili v tom, že Slovensko je súčasťou Európskej únie aj NATO.

Právo a spravodlivosť, životné prostredie a sociálne témy sú oblasti, ktorým chce prezidentka venovať svoju maximálnu pozornosť. Prezidentka Zuzana Čaputová vyhlásila, že sa s Andrejom Dankom bavili aj o voľbe ústavných sudcov a dala verejný prísľub, že ak parlament zvolí šiestich chýbajúcich kandidátov na ústavných sudcov, ona obratom vymenuje sudcov. Podľa jej slov by Slovensko mohlo už budúci týždeň disponovať plne funkčných ústavných súdom. Prezidentka Čaputová apelovala aj na poslancov, aby sa zamysleli a naozaj sa snažili zvoliť šesť kandidátov na sudcov. Išlo aj o reakciu na vyhlásenia predsedu Smeru-SD Roberta Fica o tom, že vo štvrtok nezvolí šesť kandidátov. 

Čaputová chce v prípade neúspechu čakať až do zvolenia plného počtu na uvoľnené miesta, teda 18 kandidátov. "Zhodli sme sa na tom, že najlepšie bude, ak zvoli NR SR potrebný počet kandidátov na najbližšej schôdzi. Musím skonštatovať, že nebudem podliehať žiadnym politickým tlakom, a jediným mantinelom je pre mňa Ústava SR, ktorá hovorí jasne, dvojnásobný počet kandidátov na uvoľnené miesta," povedala Čaputová. Andrej Danko plánuje pred voľbou kandidátov ešte apelovať na koaličných partnerov, aby k tejto téme pristúpili zodpovedne. "Verejne vyhlasujem, že budem voliť šesť sudcov, pretože je najvyšší čas ich dovoliť. Samozrejme rešpektujem názory koaličných partnerov, ktoré nemusia byť rovnaké ako moje," povedal Danko s tým, že rokovanie s opozíciou by bolo porušením koaličnej dohody. Predseda strany Smer-SD Robert Fico ešte v pondelok uviedol, že NR SR nemá dôvod voliť sudcov, kým nová prezidentka nevymenuje ďalších troch z deviatich už zvolených. Podľa Fica totiž hrozia v opačnom prípade žaloby neúspešných kandidátov.

"Nevidím na diskriminačné žaloby žiaden dôvod, zvolení uchádzači sú stále v hre a môžu byť vymenovaní. Chcem preto apelovať aj na poslancov, pretože sme blízko tomu, aby bol Ústavný súd SR plne obsadený," dodala prezidentka. Okrem témy ústavných sudcov Čaputová pripomenula, že predsedu NR SR Danka informovala aj o svojich prioritách v úrade. Ide o legislatívny proces v oblasti práva a spravodlivosti, životného prostredia a tiež sociálnej oblasti. Čaputová označila stretnutie za konštruktívne, pričom sa ústavní činitelia dohodli na pravidelných sedeniach.

Andrej Danko hovoril o obnove deklarácie troch ústavných činiteľov a prisľúbil, že urobí všetko preto, aby parlament prezidentke poskytol šesť mien. Tiež uviedol, že je pripravený stretnúť sa s prezidentkou kedykoľvek či už oficiálnou alebo neoficiálnou cestou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy