Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
USA vyšle na Blízky východ ďalších tisíc vojakov
Zdielať na

USA vyšle na Blízky východ ďalších tisíc vojakov

Archívne video

WASHINGTON / Spojené štáty vyšlú ďalšiu tisícku vojakov na Blízky východ v reakcii na rast napätia medzi USA a Iránom. Oznámil to úradujúci americký minister obrany Patrick Shanahan, podľa ktorého budú armádne posily "chrániť americký personál a záujmy v regióne". Už v máji rozhodol americký prezident Donald Trump o vyslaní 1500 príslušníkov armády do tejto nepokojnej oblasti.

Washington viní Teherán z útoku na dvojicu tankerov blízko strategického Hormuzského prielivu, po ktorom minulý týždeň vzrástli svetové ceny ropy. Irán obvinenia odmieta a označuje ho za súčasť americkej kampane proti svojej krajine.

"Nedávne iránske útoky potvrdzujú spoľahlivé a dôveryhodné informácie, ktoré sme získali o nepriateľskom správaní iránskych jednotiek a spriaznených skupín, ktoré ohrozuje personál Spojených štátov a ich záujmy naprieč regiónom," uviedol podľa agentúry Reuters Shanahan.

Trump, ktorý vlani rozhodol o stiahnutí amerických vojakov z bojov v Sýrii a vytrvalo sa snaží obmedziť ich počet aj v ďalších misiách, ide v otázke Iránu opačným smerom. Šéf Bieleho domu považuje Teherán v blízkovýchodnom regióne za úhlavnú hrozbu pre americkú bezpečnosť a tón debát medzi oboma krajinami sa priostril už potom, čo pred viac ako rokom vypovedal dohodu o obmedzení iránskeho jadrového programu. Pred necelým mesiacom Trump oznámil, že do oblasti mieri 1500 príslušníkov americkej armády.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy