Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pellegrini na výbore kritizoval Blahu za jeho protieurópske statusy
Zdielať na

Pellegrini na výbore kritizoval Blahu za jeho protieurópske statusy

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Celkom verejne, nečakane a aj ostro premiér Peter Pellegrini skritizoval svojho spolustraníka, poslanca a šéfa parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboša Blahu. Dôvodom sú jeho statusy na sociálnych sieťach, jeden z nich týkajúci sa kritiky Európskej únie dokonca citoval.

Premiér Peter Pellegrini počas štvrtkových rokovaní v parlamentnom výbore pre európske záležitosti okrem dopredu naplánovaných tém, prišiel na záver aj s prosbou. "Sme týždeň do európskych volieb. Ja sa snažím naozaj sledovať situáciu a rešpektujem aj keď má niekto iný názor na Európsku úniu," začal svoju prosbu s ohľadom na blížiace sa eurovoľby Peter Pellegrini.

"Ja čítam niektoré tie statusy a nie sú to statusy od ľudí, ktorí od začiatku, od vstupu do politiky hovoria, že Brusel je zlý. V týchto prípadoch tomu rozumiem, to je ich výbava. Ale čítam aj statusy, ktoré sú nenávistné alebo veľmi kritické k Európskej únii od predstaviteľov a najvyšších predstaviteľov výboru pre európske záležitosti. Ak niekto má taký problém, že nazve Európsku úniu bandou lúzrov, že je to absolútne antiľudská, antisociálna a neviem aká vec, tak potom treba zvážiť, či ten človek chce ostať vo výbore pre európske záležitosti," pokračoval premiér. 

"Prepáč pán predseda, ale ja ako predseda vlády, ktorý je zodpovedný za zahraničnú politiku tejto krajiny a za to, že sme členkou krajinou Európskej únie, čítam z úst predsedu a je mi jedno, v akom to bolo kontexte, že je plná nenávisti voči našej kultúre a Európe, že odpudzuje ľudí, že nemá nič spoločné s pracujúcimi ľuďmi a že je to len banda lúzrov, že ľudia majú EÚ plné zuby a neviem, čo všetko. Tak mi prepáčte, ak takýmto spôsobom my chceme podporiť občanov Slovenskej republiky, aby dôverovali projektu Európskej únii, aby išli k voľbám a volebným urnám, tak ja si nemyslím, že sa to robí týmto spôsobom," upresnil Peter Pellegirni. 

K premiérovmu káraniu sa vyjadrili aj ostatní poslanci, ktorí sa nachádzali ne rokovaní. "Premiér ho tam verejne pred všetkými vyhrešil za to, aké nenávistné statusy o Európskej únii píše. Dostať takúto verejnú výtku od premiéra, to je už silná káva," vyjadril sa Martin Klus, poslanec NR SR za SaS. "Poslanec Blaha dlhodobo ostro vystupuje proti oficiálnej zahraničnej politike Slovenskej republiky. Podľa mňa bola otázka času, kedy sa niekto ozve. A som rád, že pán premiér konečne našiel silu voči tomu niečo povedať," potvrdil aj Martin Poliačik, poslanec NR SR. 

Priestor TV JOJ chcela dať aj Ľubošovi Blahovi, ten ale odvtedy viacerým novinárom nezdvíha telefón. Blaha, ktorý niekedy dáva aj niekoľko postov denne, tentoraz mlčí aj na sociálnej sieti. "Ja som zachytil len, že drží palce úradu vlády, aby pozitívne komunikoval témy EÚ cez stránku Zomri," doplnil Martin Klus.

Opozícia odkazuje, že sa treba zamyslieť nad tým, prečo výčitka zaznela verejne a nie medzi štyrmi očami, keď sú obaja policajti z tej istej strany.

Súvisiace články