Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prezident vymenoval Ladislava Kamenického za nového ministra financií
Zdielať na

Prezident vymenoval Ladislava Kamenického za nového ministra financií

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident SR Andrej Kiska vymenoval v utorok do funkcie nového ministra financií Ladislava Kamenického, ktorý nahradí Petra Kažimíra. Rezort dočasne riadil premiér Peter Pellegrini.

Vedenie rezortu preberá Kamenický od premiéra Petra Pellegriniho, ktorý bol dočasne poverený jeho riadením po odchode Petra Kažimíra. Ten od 1. júna nastúpi na post guvernéra Národnej banky Slovenska.

Prezident Andrej Kiska hneď v úvode pripomenul novému ministrovi výzvy, s ktorými sa bude musieť popasovať: "Pred nami je obdobie ďalšej krízy. Klesá počet inzerátov voľných pracovných miest." Ladislav Kamenický si uvedomuje, čo ho čaká. "Ochladzuje sa nám ekonomika. Budeme musieť s týmto pracovať," uviedol. 

Premiér Peter Pellegrini chce, aby nový minister financií pokračoval v práci svojho predchodcu. "Pevne verím, že bude pokračovať v línii, ktorú nastavil jeho predchodca Peter Kažimír. Verím, že jeho priority budú zdravé financie a hospodárne narábanie s peniazmi daňových poplatníkov. Pokiaľ pôjde pán minister v línii ozdravovania verejných financií, tak bude mať vždy moju plnú podporu,“ povedal po vymenovaní nového ministra Pellegrini.

Predseda vlády sa vyjadril aj k medializovaným informáciám o možnom vymenovaní Ľudovíta Makóa, ktorý je šéfom Kriminálneho úradu finančnej správy, do funkcie šéfa Finančnej správy SR. "To sa už opýtajte nového ministra, v mojej kompetencii to nie je. Ja neviem momentálne, či je aktuálna otázka, že jedna z prvých personálnych výmen pána ministra by mal byť finančný riaditeľ. Zatiaľ takáto dohoda nepadla,“ povedal Pellegrini. Medializované informácie dementoval aj nový minister financií Ladislav Kamenický.

Štyridsaťosemročný Kamenický bol poslancom parlamentu za stranu Smer od roku 2012. Do Národnej rady SR sa dostal aj po parlamentných voľbách v roku 2016, v ktorých získal 1 649 platných prednostných hlasov. Od roku 2016 pôsobil ako predseda výboru pre financie a rozpočet a bol aj členom výboru pre európske záležitosti. 

Pozrite si akt prevzatia mandátu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy