Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nezvyčajná brigáda. Obyvatelia obce upratujú ľudské kosti
Zdielať na

Nezvyčajná brigáda. Obyvatelia obce upratujú ľudské kosti

Archívna reportáž

KRJUKOVO / Plagát pozývajúci obyvateľov ruskej vsi Krjukova v Permskom kraji na neplatenú sobotňajšej brigádu zameranú na upratovanie obce upútal pozornosť aj celoštátnych médií v Rusku. Brigádnici totiž mali za úlohu upratať ľudské kosti z brehov rieky Kamy.

Hoci oznam znie naozaj kuriózne, neskôr sa ukázalo, že ide o kosti, ktoré rieka vyplavuje z približne 100 rokov starého masového hrobu. "Mier! Máj! Práca!" ironicky okomentoval pozvánku jeden z užívateľov sociálnych sietí, u ktorých podivná brigáda vyvolala aj záplavu vtipov.

vk.com

​Ale podľa serveru Newsru sa také brigády v danej obci konajú už desať rokov. A každý rok sú obyvatelia vyzývaní, aby sa dostavili k upratovaniu ľudských kostí, pokiaľ možno s vlastnými vrecami a rukavicami.

"Problém tkvie v tom, že na brehu sa nachádza masový hrob z čias občianskej vojny. Vedľa býval starý dedinský cintorín. Breh sa rúca a kosti vymýva voda. Aby ich rieka neodniesla, usporadúvame každú jar pred povodňou brigádu. Zbierame kosti a potom ich znovu pochovávame na súčasnom dedinskom cintoríne," vysvetlila Věra Golovninová z miestnej správy.

Samospráve údajne stačili peniaze len na spevnenie jedného brehu rieky, zatiaľ čo druhý, kde sa nachádza starý cintorín, zostáva v žalostnom stave. Ale zatiaľ čo predtým brigádnici nachádzali medzi kosťami i lebky so strelným poraneniam, budiacimi dojem popravy, v posledných rokoch už tieto lebky nenachádzajú. Na brigádu zvyčajne príde 15 až 20 obyvateľov. Účasť detí je prísne zakázaná, uistila Golovninová v rozhlasovej stanici Govorit Moskva.

Občianska vojna v Rusku vypukla po tom, čo sa v novembri 1917 k moci dostali boľševici, ktorí v bojoch s veľmi rôznorodou opozíciou, zahŕňajúcou jeden čas aj československej légie, nakoniec zvíťazili. Dôsledkom vojny bol aj hladomor, hospodársky rozvrat, medzinárodná izolácia krajiny a nastolenie tvrdej diktatúry. Odhaduje sa, že si občiansky konflikt vyžiadal okolo desiatich miliónov obetí, ďalšie dva milióny Rusov z vlasti utiekli.

Prekvapenie zažili železničiari pri úprave trate. V blízkosti koľajiska našli kosti:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy