Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTO: Colníci zaistili falzifikáty v hodnote takmer 5 miliónov eur
Zdielať na

FOTO: Colníci zaistili falzifikáty v hodnote takmer 5 miliónov eur

NITRA / Nitriansky colníci majú na svojom konte poriadny úlovok. Viac ako sto tisíc kusov falzifikátov si objednala istá bratislavská spoločnosť, no už sa k nej nedostali. V prípade, že by tovar predali, vznikla by škoda za takmer 5 miliónov eur.

Nitrianski colníci zaistili viac ako 100 tisíc kusov tovaru podozrivého z porušovania práv duševného vlastníctva. "Držiteľom práv by predajom tohto tovaru vznikla škoda takmer 5 miliónov eur. Zaistené parfumy a hračky budú z dôvodu ich možného ohrozenia zdravia spotrebiteľov zničené pod dohľadom colníkov," informoval hovorca Colného úradu v Nitre Stanislav Pacher. 

​Nitrianski colníci vydali rozhodnutie o zaistení 108 973 kusov tovaru, z toho 54 549 parfumov a 54 424 hračiek, ktorý bol podozrivý z porušovania práv duševného vlastníctva. Tovar bol ešte v marci dovážaný pre istú bratislavskú obchodnú spoločnosť.

Keďže colníci mali podozrenie na porušovanie práv duševného vlastníctva, tovar zaistili a začali vyšetrovať. Ich podozrenie potvrdili držitelia práva z 8 krajín sveta a súhlasili so zničením tovaru. Ten nie je možný poskytnúť na charitatívne účely. "Zničenie tovaru podlieha klasickému výberovému konaniu, tovar môže byť zničený len v spoločnostiach, ktoré sú na to oprávnené," dodal Pacher. 

Osobám, ktoré sa neoprávneným spôsobom chcú obohacovať na známych značkách, hrozí okrem zničenia tovaru aj finančný postih. V rámci správneho konania môže pokuta od colného úradu dosiahnuť až výšku 67 000 eur. Za opakované porušenie predpisov môže colný úrad uložiť pokutu až do výšky 135 000 eur.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy