Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dárius Haraksin z Washingtonu: Pellegrini bol u Trampa dlhšie, ako plánovali
Zdielať na

Dárius Haraksin z Washingtonu: Pellegrini bol u Trampa dlhšie, ako plánovali

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA,WASHINGTON / Stretnutie nášho premiéra Petra Pellegriniho s americkým prezidentom dopadlo nad očakávania slovenskej strany. Donald Trump venoval našej delegácii oveľa viac času, než bolo naplánované. Obe strany tak do sveta vyslali signál, že naše vzťahy sú priateľské.

​Mesiace príprav vyvrcholili krátko pred štrnástou hodinou miestneho času. Kolóna so slovenským premiérom dorazila k západnému krídlu Bieleho domu. Nekonečné podanie ruky, či pritiahnutie hosťa k sebe, sa nekonalo. Tradičný fototermín na začiatku stretnutia trval dlhšie než sa čakalo. V oválnej pracovni strávili za prítomnosti novinárov viac ako 12 a pol minúty. "Pán premiér je po prvýkrát v oválnej pracovni a myslím, že ho ohromila," povedal Trump. 

"Áno," odpovedal premiér Pellegrini. Nasledovali obojstranné slová chvály, ďalšie potrasenie rukou. Krátku odmlku hneď niekoľkokrát využili americkí novinári. Venezuela, Severná Kórea, či vzťahy s Ruskom, či médiami. Vedľa prezidenta však sedel slovenský premiér, a tak sa k slovu dostali aj Slováci.
Pýtali sa, či navštívi Slovensko. "Rád by som. Poznám ľudí zo Slovenska. Sú to neuveriteľní ľudia. Rád by som. Je to krásna krajina, ktorej sa darí veľmi dobre," odpovedal Trump. 

Obávané clá na náš tovar okomentoval s tým, že to rozhodnutie urobiť musel. "Ale uvidíme, čo sa s clami udeje s prihliadnutím na autá z Európskej únie. O tom sme ešte nerozhodli," dodal. Prezident obyčajne túto časť stretnutia ukončí po troch až piatich minútach. V našom prípade sa tak rozhodol po dvanástich.

Urobiť si selfie s americkým prezidentom môže byť lákadlom aj pre novinárov. Jedného z kolegov okamžite upozornili, že sa to nesmie. Tí novinári, ktorí sa nedostali do vnútra, zatiaľ pracovali vo vedľajšej miestnosti. Prezident sa zatiaľ lúčil so slovenskými novinármi.

Stretnutie medzi štyrmi očami sa natiahlo z 15 na 25 minút. Dary si ukázali len na fotkách. Prevzal ich protokol. Prvá dáma dostala stredoslovenský kroj a prezident bejzbalku s menom svojho prvého trénera. "Samozrejme sme veľmi veľa o tom rozprávali, porozprával mi zážitky z tej doby, vôbec ako ho spoznal a ako to potom fungovalo a že z neho vykresal potom samozrejme tvrdšieho človeka," okomentoval stretnutie Pellegrini. A do tretice sa natiahlo aj stretnutie celých delegácií. Podľa ministra zahraničných vecí, Miroslava Lajčáka, bola misia splnená.

"To bola priateľská návšteva, ocenenie našich vzťahov. My sme neprišli o nič prosiť a nikto nás do ničoho netlačil,"  informoval Lajčák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy