Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Máte na rukách krv, odkazuje odporcom očkovania minister zdravotníctva
Zdielať na

Máte na rukách krv, odkazuje odporcom očkovania minister zdravotníctva

LONDÝN / Britský minister zdravotníctva v rozhovore vyhlásil, že prívrženci hnutia anti-vax, teda odporcovia očkovania "majú krv na rukách". Podľa Matta Hancocka sú ľudia, ktorí hlásajú, že netreba očkovať, "morálne odpudiví a hlboko nezodpovední."

Vyjadril sa tak v rozhovore pre The Times deň potom, ako bol zverejnený najnovší prieskum UNICEF, podľa ktorého v roku 2017 počet úmrtí na osýpky celosvetovo narástol o 22% a medzi najvplyvnejšie faktory stále nižšieho počtu zaočkovaných ľudí patrí strach z očkovania. 

Hancock podľa portálu CNN v podobnom duchu hovoril aj v rozhlasovom vysielaní BBC, kde povedal, že Spojené kráľovstvo musí "zvážiť všetky možnosti" zabezpečenia toho, aby bolo zaočkovaných viac detí. Nevylúčil pritom ani povinné očkovanie. "Nechcem dojsť do toho štádia a myslím, že tam ešte ani zďaleka nie sme," povedal. 

"Ak nedáte zaočkovať svoje dieťa, neohrozujete tým iba svoje dieťa. Ohrozujete aj ďalšie deti, vrátane tých, ktoré nemôžu byť zaočkované z medicínskych dôvodov," pokračoval. "Očkovanie je dobré pre vás, je dobré pre vaše dieťa a je dobré pre vašich susedov a vašu komunitu."

Hancock tiež povedal, že aktivisti bojujúci proti očkovaniu "vedú kampaň proti vede" a dodal, že "vedecké závery sú jasné."

Podľa správy UNICEF v Spojenom kráľovstve nedostalo prvú dávku očkovania proti osýpkam v rokoch 2010 až 2017 približne 500 000 detí. 

Vyššie číslo nezaočkovaných detí spomedzi rozvinutých krajín prekročili len dve krajiny: USA, kde žije viac ako 2,5 milióna naočkovaných detí a Francúzssko, ktoré ich má vyše 600 000. Celosvetovo v rokoch 2010 až 2017 nedostalo prvú dávku očkovacej látky proti osýpkam 169 miliónov detí, v priemere je to viac ako 21 miliónov detí ročne.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa osýpky v Spojenom kráľovstve prvýkrát podarilo poraziť až v roku 2017. Britské zdravotníctvo však hlási "veľký nárast" počtu prepuknutých ochorení osýpkami od januára do októbra 2018 - v porovnaní s rokom 2017, kedy ich bolo 259, to bolo v tom období až 913 prípadov.

Pozrite si, čo hovorí o očkovaní hygienik:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy