Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Májové počasie? Nasnežiť môže aj v Bratislave
Zdielať na

Májové počasie? Nasnežiť môže aj v Bratislave

BRATISLAVA / V kalendároch máme začiatok mája, ale počasie akoby sa svojimi teplotami vracalo do apríla, ba vráti sa ešte aj do marca.

"Počasie u nás ovplyvňuje rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu. V jej tyle prúdi do Európy studený, pôvodom arktický vzduch.Ten priniesol sneženie do Nemecka, krajín Beneluxu a to nielen do hôr, ale aj do polôh do 300 metrov," hovorí meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

U nás na vpád tohto vzduchu ešte len čakáme, ale už je pred hranicami. Nedeľa bude oblačná až zamračená, s dažďom, lokálne aj výdatným. Hranica sneženie bude klesať. Na krajnom západe, na severozápade, a na severe celkovo počítajme v noci už od asi 500 metrov so snežením,cez deň sa hranica sneženia zdvihne na asi 900 m.

"Znamená to, že také Malacky, alebo aj západná časť Bratislavy môže mať v noci a nad ránom dážď so snehom a lokality ako Čadca, Trstená, alebo aj Kežmarok môžu mať nedeľné ráno s pár centimetrami snehu. Bude veľmi chladno. Nedeľná maximálna teplota bude od 4 do 9 °C, smerom na východ bude síce teplejšie, ale maximálne do 14°C. A k tomu ešte aj silný vietor, v nárazoch okolo 65 km/h," vysvetlila Jarošová.

Chladný vzduch sa u nás bude zdržiavať aj v pondelok, keď opäť musíme počítať so snežením na severe už od asi 500 metrov, so silným vetrom a so zrážkami. Denná teplota bude od 2°C na severe po maximálne 10°C na juhu západného a stredného Slovenska. Aj streda bude oblačná, zrážková, naďalej veterná, ale jemne teplejšia, od 8 na severe po 15 °C na juhu.

"Návrat studeného počasia v máji si naši predkovia ukryli do pranostík - Sv. Florián si ešte nasadzuje snehový klobúk, a Florián oslavuje meniny práve v sobotu. A o troch zmrznutých nemusíme ani hovoriť, Pankrác, Servác, Bonifác síce prišli skôr, ale treba veriť, že aj skôr odídu," dodáva meteorologička. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy