Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Počas spomienky na generála Štefánika pútal pozornosť jeho dvojník
Zdielať na

Počas spomienky na generála Štefánika pútal pozornosť jeho dvojník

BREZOVÁ POD BRADLOM / Pozornosť medzi účastníkmi spomienkovej slávnosti pri príležitosti 100. výročia od tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika v Brezovej pod Bradlom pútal Štefánikov dvojník.

​Do typickej uniformy a čiapky generála Štefánika sa obliekol Teodor Sitarčík z Matice slovenskej v Banskej Bystrici, spolu s ním sa centrom Brezovej pod Bradlom prechádzali aj vojaci v historických uniformách.

"V uniforme najväčšieho Slováka sa cítim dobre, všetci si nás tu fotografujú,“ usmieval sa Štefánikov dvojník. Uniforma je podľa neho vernou kópiou tej, v ktorej bol generál Štefánik najčastejšie zobrazovaný. Vysvetlil, že Štefánikom nebol náhodou, jeho postavu hral v divadelnej scénke, ktorú mohli vidieť návštevníci v dopoludňajšom programe Matice slovenskej v Národnom dome Štefánikovom. "Ide o scénku zo života generála Štefánika, ktorá je o jeho predstavách, ako by malo vyzerať budúce Československo, ale aj o tom, ako sadal do lietadla,“ priblížil divadelné predstavenie. Teodor Sitarčík dobre pozná niekoľko verzií o tragickom konci Štefánika, podľa neho sa už s odstupom času nikdy nedozvieme, čo bolo skutočnou príčinou leteckej havárie, pri ktorej 4. mája 1919 prišiel o život generál Štefánik a traja ďalší členovia posádky.

V Brezovej pod Bradlom ale aj v susedných obciach Košariská a Priepasné sa pri príležitosti 100. výročia od Štefánikovej smrti koná množstvo spomienkových podujatí.

Spomienky sa zúčastnil aj premiér Peter Pellegrini: 

"Stretávame sa dnes, aby sme si uctili pamiatku človeka, ktorý bol pre ďalší osud Slovenska obrovským prínosom. Historické fakty o jeho živote poznáme mnohí. Vždy však rád prízvukujem, že ak má byť národ úspešný, musí sa vedieť poučiť z minulosti, no hľadieť do budúcnosti. Preto by som sa i dnes rád zamyslel nad tým – čím je po sto rokoch od svojej smrti Milan Rastislav Štefánik inšpiratívny pre slovenskú budúcnosť? Jedna z jeho osobnostných čŕt je sympatická a veľmi ľudská. Napriek jeho nespornému zaradeniu do Panteónu našich najväčších historických osobností, nebol Štefánik žiaden nadčlovek. Aj on po celý život zápasil v súbojoch, ktoré vychádzali z ľudskej nedokonalosti, či už fyzickej alebo psychickej. Tak ako roky bojoval s podlomeným zdravím, tak sa potýkal aj s vlastnými opakujúcimi sa neúspechmi. No to najdôležitejšie na týchto zápasoch bolo, že ich nikdy nevzdal. Po každom páde sa znova a znova postavil a neúnavne bojoval ďalej. Jeho vôľa víťazila nad slabosťami. On sám túto svoju vôľu aj pomenoval: Ja sa prebijem, lebo sa prebiť chcem. Človek so silným odhodlaním dokáže bojovať aj s nepriazňou osudu a vlastnou nedokonalosťou - a dokáže tento boj aj vyhrať," povedal Pellegrini počas príhovoru. 

Spoluzakladateľ Československa Milan Rastislav Štefánik výrazne vyčnieva v slovenských dejinách, povedal slovenský prezident Andrej Kiska na spomienkovej akci. "Tu na Bradle ešte viac než kdekoľvek inde, pristupujeme s úctou a pokorou k osobnosti, ktorá v našich dejinách tak výrazne vyčnieva. Milan Rastislav Štefánik zostane zapísaný ako oddaný vlastenec," uviedol v prejave Kiska.

​Milovať svoju vlasť

Slávny slovenských rodák Štefánik podľa hlavy slovenského štátu pomohol zakresliť Československo na povojnovú mapu sveta. "Máme ako Slovenská republika obrovské šťastie, že sa môžeme oprieť o jeho odkaz - milovať svojou vlasť, získať spojencov, myslieť a konať pre dobro vlasti a pre celé ľudstvo," povedal Kiska.

Spomienkovú slávnosť na Bradle otvoril prelet stíhacích a dopravných lietadiel zo Slovenska, Českej republiky, Francúzska a Talianska, teda krajín, ktoré sú spojené so životom Štefánika. Vence na mohyle, kde je pochovaný Milan Rastislav Štefánik, položili prezident Andrej Kiska, predseda Národnej rady SR Andrej Danko, predseda vlády Peter Pellegrini, členovia vlády, predstavitelia okolitých samospráv a ďalší účastníci spomienky. Andrej Danko generála Štefánika označil za veľkého syna slovenského národa, ktorý svojim životom a dielom položil základy modernej štátnosti. "Jeho činy sú inšpirujúce aj pre súčasné generácie Slovákov. Štefánikov odkaz si berme k srdcu pri každodennej práci. Milan Rastislav oslovuje každého pre svoju lásku k vlasti, ktorú dokázal naplniť veľkými činmi,“ dodal predseda parlamentu.

Súčasťou celonárodnej spomienkovej slávnosti pri príležitosti 100. výročia od tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika bolo okrem oficiálnej časti na Bradle aj množstvo ďalších podujatí v Brezovej pod Bradlom a susedných obciach Košariská a Priepasné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy