Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Policajti nechytili zlodeja, nesmú prekročiť rýchlostný limit
Zdielať na

Policajti nechytili zlodeja, nesmú prekročiť rýchlostný limit

Archívna reportáž

BELFAST / Severoírska polícia sa ocitla pod paľbou verejnosti kvôli tomu, že nechala prejsť lupiča pokúšajúceho sa ukradnúť bankomat plný peňazí. Hoci strážnici začali páchateľa ihneď prenasledovať, pre povinnosť dodržiavať maximálnu povolenú rýchlosť nechali páchateľa nakoniec ubziknúť pred očami. Miestni teraz riešia, či je obmedzenie správne.


Polícia teraz čelí kritike verejnosti, že nechala lupičov zmiznúť, hoci odišli bez peňazí. "Verejnosť si myslí, že môžeme ísť tak rýchlo, ako sa nám zapáči. Nie je to tak. Nielen, že musíme dodržiavať rýchlostný limit ako každý iný vodič, v našich autách je navyše technológia, ktorá neustále sleduje našu rýchlosť," vykreslil pod podmienkou anonymity miestny policajt pre denník Belfast Telegraph.

Podľa neho technológia navyše spomaľuje dobu odozvy. "Polícia stanovuje svoje rýchlostné limity v závislosti od typu auta, jazdíme napríklad na Land Roveri. Ak prekročíme povolenú rýchlosť, spustí sa poplach. Svojim nadriadeným potom musíme vysvetliť, prečo sme limit porušili, "približuje strážnik.

Podľa neho musia policajti preukázať, že skutočne verili, že je niekto v ohrození života. Ak sa im to nepodarí, hrozí im nepríjemné interné vyšetrovanie. "Hliadka zasahujúca pri bankomate si nemyslela, že by išlo niekomu o život. Preto musela rešpektovať povolenú rýchlosť," popisuje policajt.

Kontrolná technológia spustí poplach za predpokladu, že napríklad práve Land Rover ide rýchlejšie ako osemdesiat kilometrov za hodinu, a to dlhšie ako minútu v kuse. Belfast Telegraph uvádza, že polícia už v minulosti svojich zamestnancov za porušenie rýchlosti kázensky potrestala.

"Ústredňa policajtom pri vyslaní na miesto oznámi, či ide o prioritnú alebo núdzovú situáciu. V prvom prípade ide o roztržky bez násilia alebo o vlámanie, kedy nie je nikto priamo ohrozený na živote," vysvetľuje policajt.

https://twitter.com/brumirish/status/1122596353165725700

Súvisiace články

Najčítanejšie správy