Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
VIDEO: Záchrana kačacej rodiny. Štrnástim káčatkám išlo o život
Zdielať na

VIDEO: Záchrana kačacej rodiny. Štrnástim káčatkám išlo o život

ŽILINA / Žilinskí mestskí policajti majú za sebou milú záchrannú akciu. Ratovali pri nej kačaciu rodinu, ktorá zablúdila do priemyselnej časti mesta. A pri odchyte použili veľmi dôležitú taktiku.

Mama kačka a jej nedávno vyliahnuté malé sú teraz už v bezpečí. No predtým im museli pomôcť muži zákona. Operenci sa ocitli na území Žiliny, v ktorom im išli o život. Pri pohľade na bezbranné tvory ľudia nezostali ľahostajní. Mestskí policajti teda dostali na svoju linku oznam, že divé kačky behajú po tráve medzi cestou a železničnou traťou.

"Nebezpečenstvo hrozilo či z vlaku alebo od motorových vozidiel," upresnil mestský policajta Ján Murárik. Má bohaté skúsenosti pri odchytávaní rôznych zvierat. "Nielen v oblasti odchytu psov, ale aj manipulácii so živočíchmi, ktoré sú nájdené mimo ich prirodzeného prostredia a sú v ohrození," vysvetlil zástupca náčelníka Martin Matejko. 

Vedel, že na túto záchranu si má zobrať pomôcku, ktorú používajú rybári. "Podberák som si vysunul na väčšiu vzdialenosť, hovoríme o 4 metroch a nenaruším únikovú zónu toho zvieraťa," opísal Murárik. 

Najprv chytil mamu. Potom postupne vzal do rúk 14 kačičiek, ktoré ešte nedokážu lietať. Nakoniec, pri vypúšťaní celej rodinky, musel byť veľmi opatrný. "Ona musí byť pri tých malých kačkách, pretože keby som ju vypúšťal samostatne, kačka by zlietla a malé by tam zostali," dodáva policajt.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy