Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Útokov na židov pribúda. Najhoršie je na tom západná Európa
Zdielať na

Útokov na židov pribúda. Najhoršie je na tom západná Európa

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Násilných útokov proti židom počas minulého roka pribudlo. Počet židov zabitých pri antisemitsky motivovaných trestných činoch bol najvyšší za niekoľko posledných desiatok rokov. Ten najzávažnejší sa stal koncom októbra v synagóge v americkom Pittsburghu, kde muž, ktorý sa na sociálnych sieťach netajil antisemitizmom, zastrelil jedenásť ľudí.

Štatistiku zverejnilo Kantorovo centrum pri univerzite v Tel Avive. Útokov namierených proti židom celosvetovo pribudlo o 13 percent na 387.

Autori správy upozornili, že najstrmší nárast protižidovských útokov bol v západnej Európe, napríklad v Nemecku ich proti predchádzajúcemu roku pribudlo o 70 percent. Podľa predsedu Európskeho židovského kongresu Mošeho Kantora narastá medzi židmi pocit ohrozenia.

"Teraz sa jasne ukazuje, že antisemitizmus sa neobmedzuje len na krajnú ľavicu, krajnú pravicu a radikálnych islamistov. Stal sa súčasťou hlavného prúdu a občianska spoločnosť ho často toleruje," tvrdí Kantor.

Agentúra AP pripomína, že Kantorovo centrum správu zverejňuje každoročne pred izraelským Dňom pamiatky obetí holokaustu a hrdinstva. Tento rok bola zverejnená len niekoľko dní po streľbe v synagóge v Kalifornii, pri ktorej útočník zabil jednu ženu a ďalších troch ľudí zranil.

Podľa Moša Kantora je tiež stále viac antisemitských výrokov a komentárov na internete a v médiách. Nedávno bola napríklad v medzinárodnom vydaní denníka The New York Times zverejnená karikatúra, ktorá izraelského premiéra Benjamina Netanjahua predstavovala ako psa s obojkom s Dávidovou hviezdou, ako vedie slepého amerického prezidenta Donalda Trumpa s jarmulku na hlave. Denník sa neskôr za túto kresbu ospravedlnil.

Prejavy antisemitizmu sa objavili aj vo Francúzsku, kde žije najpočetnejšia židovská komunita v Európe, medzi stúpencami aktivistami, ktorí sa hlásia k hnutiu takzvaných žltých viest. Francúzske úrady vlani zaznamenali 541 antisemitských incidentov, to je o 75 percent viac ako v roku predchádzajúcom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy