Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Stratená ruská bojová veľryba našla nový domov
Zdielať na

Stratená ruská bojová veľryba našla nový domov

OSLO / Ako pes s obojkom bez pána - nórski rybári boli veľmi prekvapení, keď zbadali veľrybu s popruhmi, ktorá sa nebála ľudí. Na sebe mala zariadenia na upevnenie kamier a na popruhoch boli nápisy naznačujúce, že pochádzajú z Ruska. Veľrybu asi trénovala ruská armáda.

Ľudia po stáročia využívali vysoko vyvinuté schopnosti zvierat - od sily koní až po lovecké schopnosti dravcov. Nález v Nórsku opäť upriamil pozornosť na cvičenie zvierat na vojenské ciele. Rybári pri nórskom pobreží boli zaskočení, keď zbadali bieluhu s popruhmi a nástavcami na upevnenie kamier. Odborníci na morské živočíchy vravia, že mohla byť trénovaná ruskou armádou. 

Popruhy sa zdali byť "vyrobené na mieru" a mali na sebe "nástavce na upevnenie kamier GoPro po bokoch," povedal Jorgen Ree Wiig, morský biológ pracujúci na nórskom Riaditeľstve rybárstva. Na popruhoch bol nápis "Výbava Petrohrad." Wiig si podľa portálu CNN myslí, že veľryba pochádza z Murmansku a bola cvičená ruským námorníctvom. Povedal, že o ruskom námorníctve "sa vie, že už v minulosti trénovali bieluhy na vojenské operácie, ako napríklad stráženie námorných základní, pomoc potápačom či nájdenie stratenej výbavy."

Ruské úrady zatiaľ portálu CNN neodpovedali na otázky.

"Je nespochybniteľným faktom, že veľryb ja cvičená," hovorí Martin Biuw, výskumník morských cicavcov v nórskom Inštitúte pre morský výskum. Zdôraznil, že akékoľvek vyjadrenie o cieľov výcviku by bolo "čistou špekuláciou." Dodal, že "vieme, že ruská armáda počas studenej vojny trénovala bieluhy na vyhľadávanie mína a starých torpéd.

O tom, že murmanský Inštitút pre výskum morskej biológie trénuje bieluhy, delfíny a tulene pre armádne účely, písal v roku 2017 aj portál Siberian Times. 

Ruskí vedci však nie sú jediní, ktorí údajne cvičili zvieratá pre využitie v službách ozbrojených síl. Spojené štáty a hŕstka ďalších krajín od 60-tych rokov tiež trénovali delfíny a tulene na odhalenie morských mín či hľadanie plavcov, ale aj na vyhľadávanie nefunkčných torpéd a testovacích predmetov používaných pri morskom výcviku.

Úradníci z programu odhadujú, že tulene v Programe morských cicavcov pomohli zachrániť torpéda a zariadenia, ktoré padli na morské dno, v hodnote miliónov dolárov. Americké námorníctvo tento svoj program do 90-tych rokov držalo v tajnosti, teraz je však už transparentnejšie. 

Riaditeľ programu Mike Rothke povedal, že biosonarovým schopnostiam delfínov sa nedokáže vyrovnať žiaden ľudský prístroj. V roku 2011 pre CNN povedal: "Dúfam, že jedného dňa budeme mať roboty, ktoré umožnia, aby sme ukončili program s cicavcami. Momentálne je to však tá nalepšia možnosť."

Delfíny boli použité vo vojne v Iraku, kde v Perskom zálive vyhľadávali míny a zabezpečili priechod pre lode s humanitárnou pomocou. Morské cicavce je možné v priebehu 72. hodín dopraviť kamkoľvek na svete pomocou nákladných lietadiel  C-130. Sú preukázateľne úspešné v širokej palete prostredí a teplôt, od Aljašky po Hawaii. 

Po skončení bojovej služby niektoré z nich strážili jadrové ponorky v ich domácich prístavoch Bremerton, Washington a Groton, Connecticut. Tam strážia citlivé ciele, napríklad odhaľujú pokusy vplávať do prístavu a upozorňujú bezpečnostné zložky na votrelcov.

Vedci tiež študujú hydrodynamiku delfínov na zlepšenie výkonu torpéd, programy boli kritizované pre nehumánnosť, čo viedlo k väčšej otvorenosti. 

Pozrite si ako sa veľryba zvítala s nórskymi rybármi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy