Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nekonečný príbeh výstavby štátnej nemocnice v Bratislave pokračuje. Plánom "B" je údajne nemocnica PENTY
Zdielať na

Nekonečný príbeh výstavby štátnej nemocnice v Bratislave pokračuje. Plánom "B" je údajne nemocnica PENTY

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Nekonečný príbeh výstavby novej štátnej univerzitnej nemocnice v Bratislave pokračuje. I keď sa vláda vrátila k myšlienke dobudovať Rázsochy, načŕta sa možno odlišný scenár. Do hry tak prípadne môže vstúpiť nemocnica na Boroch.

Niet hádam nekonečnejšieho príbehu, ako výstavba novej nemocnice v Bratislave. Po návrate k myšlienke dobudovať Rázsochy všetko stojí už pol roka kvôli námietkam. Tie opakovane podáva jeden z nespokojných uchádzačov o búranie ruiny. Nervózny z tohto je už aj premiér a podľa Trendu sa rodí scenár na dohodu s finančnou skupinou Penta, ktorá už neďaleko Rázsoch buduje súkromnú nemocnicu. 

"Urobíme všetko preto, aby v Bratislave stála moderná, štátom vlastnená, univerzitná, najlepšia  nemocnica v regióne. To je naša priorita. Verte, že rozmýšľame aj nad plánom B, vďaka ktorému by sme túto vec mohli dosiahnuť možno skôr, ako spoliehať sa na samotné Rázsochy," povedal premiér Peter Pellegrini. Týždenník Trend však prišiel s informáciou, že plánom "B" je vraj dohoda s finančníkmi z Penty, že štát od nich po dokončení nemocnicu na Boroch jednoducho odkúpi. A premiér tento scenár po rokovaní vlády veru jednoznačne neodmietol. Vyjadriť sa však nateraz odmietol. "Naozaj to je hypotetická otázka. Pre nás má nemocnica na Boroch veľký zmysel pre našu sieť. Zatiaľ nerátame s inou možnosťou," tvrdí hovorca Penty Gabriel Tóth. 

Odborári sa zatiaľ k neoficiálnym informáciám nevyjadrujú kriticky. Podľa nich je pozitívne, že premiér vstúpil ho hry a chce situáciu riešiť. Naopak kritická je práve opozícia. "Je to šialený nápad, ak je to pravda, tak to len dokazuje, že táto vláda nie je schopná postaviť kvalitnú štátnu nemocnicu. Druhý možný dôvod je, že je za tým nejaký obrovský kšeft," upozornil podpredseda SAS Ľubomír Galko. "My sme presvedčení, že Rázsochy sú stále najlepšie riešenie pre Slovensko. Samozrejme treba reagovať aj na vznikajúcu konkurenciu, ktorá tu vzniká a riziko odlivu personálu z nemocníc. Tú formu akou k tomu dospejeme, tak to je na posúdenie. Či bude výhodná pre štát, pre Slovensko, to sa uvidí," informuje Peter Visolajský z Lekárskeho odborového združenia. 

Premiér sa obul aj do úradu pre verejné obstarávanie

Premiér sa pri kritike nevyhol ani UVO, ktorý rozhoduje o námietkach nespokojného uchádzača. "My vieme rozlíšiť či ide o proces výstavby altánku za 5 tisíc eur, alebo rozprávame o súťaži za 50 miliónov," uviedol. Šéf úradu ale na instagrame reaguje diplomaticky a tvrdí, že koná len podľa zákonných možností. Okrem toho aktuálne bolo odvolacie konanie vo veci prerušené, keďže si rada UVO vyžiadala odborné stanovisko, na základe ktorého budú jej členovia na záver hlasovať. "Vzhľadom na to, že momentálne ide o živé konanie, úrad nemôže sprístupniť viac informácií. Úrad sa však k tejto zákazke vyjadrí, keď mu to právny stav veci umožní," tvrdí predseda ÚVO Miroslav Hlivák. 

Viac k téme novej univerzitnej nemocnice v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy