Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čaputová chce vymeniť svoju ochranku. Špekuluje sa, že kvôli obave z úniku informácií
Zdielať na

Čaputová chce vymeniť svoju ochranku. Špekuluje sa, že kvôli obave z úniku informácií

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Naša budúca prezidentka Zuzana Čaputová chce vymeniť svoju ochranku. Špekuluje sa, že za dôvodom sa môže ukrývať snaha predísť úniku informácií. Médiami sa totižto šíria informácie o tom, že súčasní Čaputovej ochrancovia pracovali pre exministra vnútra Kaliňáka.

S odvolaním sa na tri zdroje túto informáciu zverejnil portál Aktuality.sk. Ten špekuluje o tom, že zostava ochrankárov, ktorú Čaputovej pridelili, má blízko k bývalému ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Podľa informácií Televízie JOJ sa však za výmenou ochranky skrývajú iné dôvody a okolnosti. 

Budúca prezidentka Zuzana Čaputová má od svojho zvolenia pridelenú ochranku. "Je to trošku strata súkromia, ale je to nevyhnutnosť," tvrdí Čaputová. "My si nemôžeme dovoliť víťazného prezidentského kandidáta nachať bez ochrany," odpovedá riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR Radoslav Štrba. 

Po vymenovaní do funkcie však svoju ochranku plánuje vymeniť. "Môžeme potvrdiť, že prišlo k stretnutiu pani Čaputovej a riaditeľa úradu pre ochranu ústavných činiteľov, s tým, že boli prezentované isté požiadavky, ktorým bude vyhovené," konštatuje hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. Médiami sa šíria informácie o tom, že súčasní Čaputovej ochrancovia pracovali pre exministra vnútra Kaliňáka. Budúca prezidentka sa preto obáva o únik informácií. To je aj vraj dôvodom pre výmenu bodyguardov. Prišla preto s konkrétnymi menami osobných strážcov, ktorých chce mať pri sebe.

Zoznam bodyguardov

Prezidentka má zrejme nejaký zoznam ľudí, ktorých by rada mala pri sebe. Ministerka vnútra Denisa Saková si myslí, že "chce niektorých pridelených ľudí len vymeniť za iných." Dva nezávislé zdroje z prostredia ochranky však pre TV JOJ potvrdili, že súčasní Čaputovej ochrankári pre Kaliňáka priamo nikdy nepracovali. Navyše považujú spomínané dôvody, ako aj samotný postup budúcej prezidentky, za mimoriadne neštandardný. To tvrdí aj niekdajší šéf Úradu, pod ktorý ochrankári patria. "To, či bol niekto u jedného, u druhého u tretieho... Sú to profesionáli a na základe toho sa musí aj pristupovať k takémuto úradu," tvrdí Juraj Zábojník. 

Zábojník v tom navyše vidí politikárčenie a vnútorné trenice v ochranke. Myslí si, že budúca hlava štátu mala pri výbere ochrankárov postupovať úplne inak. Napríklad požiadať o životopisy a potom si urobiť vlastný výber. "V tých životopisoch je trajektória každého jedného. Či je spôsobilý, aký je, aké má vzdelanie, čo má za sebou, u koho bol pridelený počas jeho pôsobenia na úrade," hovorí Zábojník. 

Zuzane Čaputovej sme dnes adresovali otázky súvisiace s výmenou jej ochranky. Jej hovorca nám sms správou odkázal, že sa k téme vyjadrovať nechcú, keďže ide o otázky spojené s bezpečnosťou. Nedozvedeli sme teda, na základe čoho dospela ku konkrétnym menám policajtov, ktorých chce za svojich ochrankárov. Rovnako tak nevieme ani to, či sa medzi nimi nenachádza napríklad nejaký jej známy. "Teraz sa tam už zrejme komunikuje, už sa hľadajú nejaké kontakty. To je neprofesionálne," konštatuje Zábojník.

Viac k tejto téme a k odpovedi, čo hovorí na novú ochranku prezidentka, sa dozviete v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy