Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bratislava hostila stretnutie V4, na stretnutie prizvali aj Francúzsko
Zdielať na

Bratislava hostila stretnutie V4, na stretnutie prizvali aj Francúzsko

BRATISLAVA / V rámci programu slovenského predsedníctva vo V4 sa stretli vo štvrtok ministri členských krajín. Pozvaný bol aj ich francúzsky náprotivok Jean-Yvesom Le Drian. Medzi hlavné témy patrili budúcnosť EÚ a jej konkurencieschopnosť, no riešila sa aj téma bezpečnosti a obrannej spolupráce s USA.

Bratislava vo štvrtok hostila ďalší summit Vyšehradskej skupiny v rámci programu slovenského predsedníctva v tejto medzinárodnej štruktúre. Na stretnutí pojednávali nie len ministri krajín V4, no tradičné zloženie krajín Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko doplnilo Francúzsko. Pozvanie prijal aj francúzsky šéf diplomacie Jean-Yvesom Le Drian. Ten si pripomenul októbrovú návštevu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na Slovensku a v Čechách. 

Ministri rokovali o nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu, o otázkach budúcnosti EÚ, o prioritách Česka vo V4 či otázkach bezpečnosti a obrany únie. Osobitné miesto vyhradili aj téme migrácie a medzinárodným problémom na Blízkom východe, Rusku či Číne. 

Maďarom USA pomôže modernizovať vojenskú infraštruktúru

Hlava maďarskej diplomacie, minister Péter Szijjártó, riešil hlavne tému obrannej spolupráce so Spojenými štátmi americkými. Reagoval tak na podpis zmluvy Maďarska s USA ohľadom ich bezpečnostnej spolupráce. Američania na základe tejto dohody pomôžu Maďarom zmodernizovať ich vojenskú infraštruktúru. Dôraz však kládol na skutočnosť, že ak by mal pocit, že zmluva akýmkoľvek spôsobom narúša maďarskú ústavu, túto dohodu by ihneď zmietol zo stola. Poznamenal, že odkaz na maďarskú ústavu je dokonca v preambule zmluvy. „Je definované, aké potvrdenia sú potrebné na tranzit cez našu krajinu a na dočasnú prítomnosť vojsk. Obe tieto veci sú v dohode. Nedošlo a ani nemôže dôjsť k ohrozeniu našej suverenity. Posilňuje sa tým spolupráca s naším najsilnejším spojencom,“ vyjadril sa maďarský minister. 

Diskutoval aj o téme migrácie, najmä v spojitosti s eurovoľbami. Verí, že sa budú niesť v duchu nových strán. Zachovanie konkurencieschopnosti EÚ bolo jednou z kľúčových tém šéf maďarskej diplomacie, tvrdí, že vonkajšia konkurencieschopnosť únie môže byť zabezpečená len za predpokladu, že bude zároveň zachovaná aj konkurencieschopnosť medzi jednotlivými krajinami navzájom. „Sme proti návrhom na harmonizáciu daní. Nízke dane sú výsledkom disciplinovanej fiškálnej politiky a budeme v tom pokračovať,“ zhodnotil Szijjártó. V téme konkurencieschopnosti ho podporil jeho poľský náprotivok Jacek Czaputowicz. Ten kládol dôraz na spoločnú bezpečnostnú a obrannú politiku pri riešení medzinárodných problémov v Rusku, Číne, Iráne či Sýrii.

Dôraz na prístupové rokovania nových krajín 

Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček kládol dôraz na otvorenie prístupových rokovaní s Albánskom a Severným Macedónskom. „Obe krajiny urobili veľký pokrok a myslíme si, že by mali postúpiť o krok ďalej,“ vyjadril sa český minister. Práve Česká republika preberá predsedníctvo V4 v júli. Ako hlavné body českého predsedníctva vidí dokončenie vnútorného trhu, rozvoj nových technológií či inovácie v oblasti umelej inteligencie. „Zároveň chceme zvoliť taký upokojujúci postoj, aby sa posilňovala jednota EÚ, aby sa deliace čiary už zaceľovali,“ poznamenal.

Francúzsky minister Le Drian potvrdil, že sa rozprávali o rôznych krízach – v Sýrii, o vzťahoch s Iránom, brexite, Rusku či Číne. „Nepodarilo sa nám vyriešiť všetky krízy, ale je dobré, že sme hovorili o tom, ako ich vnímame,“ povedal. Ocenil stretnutia takéhoto charakteru, ktoré podľa neho pomáhajú zjednocovať EÚ. Nevynechali ani tému ohľadom požiaru v katedrále Notre-Dame, kde prejavil vďačnosť za solidaritu a sympatie ostatných krajín. Pri tejto príležitosti spomenul zriadený úrad špeciálneho ambasádora, ktorý bude mať na starosti manažment medzinárodnej pomoci pri rekonštrukcii tejto ikony Francúzska. 

Pozrite si zábery Notre-Dame po požiari v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy