Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovensko opäť kleslo v rebríčku slobody médií
Zdielať na

Slovensko opäť kleslo v rebríčku slobody médií

Archívne video

BRATISLAVA / Slovensko má menej slobody pre prácu médií ako minulé dva roky. Vyplýva to z výročného rebríčka slobody médií v 180 krajinách sveta, ktorý zverejnila organizácia Reportéri bez hraníc (Reporters sans frontiéres - RSF). Slovensko si v ňom oproti predošlým rebríčkom z rokov 2018 a 2017 pohoršilo.

Ak sme vlani boli na 27. mieste a predvlani na 17. mieste, tak v aktuálnom rebríčku je Slovensko v slobode tlače na 35. pozícii. Oproti minulému roku sme tak klesli o osem priečok. Tradične prvé miesta obsadili škandinávske krajiny. V prvej trojke rebríčka za rok 2019 sú Nórsko, Fínsko a Švédsko. Naopak na samom konci, v poslednej trojke zo 180 sledovaných krajín sveta sú Eritrea, Severná Kórea a Turkmenistan. Ako uviedol člen Medzinárodného tlačového inštitútu (IPI) a Tlačovo-digitálnej rady SR Pavol Múdry, z poklesu Slovenska v rebríčku nie je prekvapený a zhoduje sa s kritikou Reportérov bez hraníc.

Ako vyplýva z komentára zostavovateľov rebríčka k umiestneniu SR, po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka "znovuzískal odvahu a často útočí na médiá“ nielen bývalý premiér a predseda najsilnejšej vládnej strany Smer-SD Robert Fico, ale rovnako aj ďalší slovenskí politici. Reportéri bez hraníc v komentári pripomínajú, že vražda investigatívneho novinára Jána Kuciaka vo februári 2018 spustila na Slovensku nevídané politické zemetrasenie a otriasla medzinárodnou komunitou. Následná vlna protestov prinútila rezignovať premiéra Fica a niekoľko jeho ministrov. V septembri 2018 polícia zadržala štyri osoby podozrivé z účasti na Kuciakovej vražde a v marci 2019 obvinili z jej objednávky podnikateľa Mariana Kočnera. Kuciakova vražda zároveň podľa autorov rebríčka "oživila otázky súvisiace s nevysvetlenými zmiznutiami dvoch žurnalistov, jedného v roku 2008 a druhého v roku 2015, a vrátila na stôl otázku bezpečnosti novinárov a ich zdrojov“.

V komentári k poklesu Slovenska v rebríčku slobody médií ďalej jeho autori upozorňujú na to, že "slovenské médiá, ktoré v minulosti vlastnili významné medzinárodné mediálne spoločnosti, sa v posledných rokoch dostali do rúk miestnych oligarchov, ktorých hlavné podnikateľské záujmy sa netýkajú novín“. Tvrdia, že ohrozená je i nezávislosť verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska. Na záver komentár upozorňuje na to, že na Slovensku stále hrozí novinárom podľa Trestného zákona až osemročné väzenie za poškodzovanie mena a ohováranie a "politici to naďalej využívajú na šikanovanie novinárov a médií“.

Najlepšie z V4

Pokles Slovenska v rebríčku slobody médií vo svete pre rok 2019 nie je podľa Pavla Múdreho prekvapením. Osobne očakával aj nižšiu pozíciu ako 35. miesto. Naše umiestnenie je však podľa Múdreho logické z pohľadu vyjadrení politikov na adresu médií inde v Európe, najmä v krajinách Vyšehrádskej štvorky. Medzi krajinami V4 Slovensko s 35. pozíciou v rebríčku vedie. Česká republika je na 40. mieste, Poľsko na 59. a Maďarsko až na 87. mieste. "Zatiaľ môžeme relatívne slobodne písať,“ tvrdí Múdry. Zhoduje sa s kritikou Reportérov bez hraníc uvedenou v komentári k nášmu umiestneniu a dodáva, že verejnoprávne vysielanie na Slovensku sa vládne strany snažia ovplyvňovať dlhodobo.

rsf.org

Desať krajín, kde je najvyššia sloboda tlače:

1. Nórsko
2. Fínsko
3. Švédsko
4. Holandsko 
5. Dánsko
6. Švajčiarsko
7. Nový Zéland
8. Jamajka
9. Belgicko
10. Kostarika

Desať krajín s najnižšou slobodou tlače:

171. Laos
172. Saudská Arábia
173. Džibuti
174. Sýria
175. Sudán
176. Vietnam
177. Čína
178. Eritrea
179. Severná Kórea
180. Turkmenistan

Bývalý novinár Peter Tóth mal sledovať viacerých novinárov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy