Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kiska poslancom vrátil zákon o pedagogických zamestnancoch
Zdielať na

Kiska poslancom vrátil zákon o pedagogických zamestnancoch

BRATISLAVA / Dosluhujúci prezident Andrej Kiska vetoval zákon o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorý parlament schválil 2. apríla. Zároveň navrhuje, aby parlament pri opätovnom prerokovaní zákon neprijal ako celok. Národnej rade vrátil aj zákon týkajúci sa Civilného mimosporového poriadku

Prezident Andrej Kiska nepodpísal zákon o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorý Národná rada Slovenskej republiky schválila 2. apríla. Prezident verí, že daný zákon nemá potrebnú kvalitu na to, aby sa stal funkčnou súčasťou vyváženého a stabilného právneho poriadku. „Zákon vytvára nové právne vzťahy a novým spôsobom reguluje postavenie subjektov. Pritom nie je minimálne z dôvodovej správy jasné, akým spôsobom sa materiálne zabezpečí dosiahnutie cieľa zákona," oznámil prezident.

Poskytovateľom kvalifikačného vzdelávania mala byť okrem vysokej školy aj organizácia zriadená ministerstvom školstva. „Kvalifikačné vzdelávanie takýmto poskytovateľom môže byť problematické vzhľadom na potrebu zabezpečiť kvalitu vzdelávania, ak súčasťou vzdelávania má byť vedecký výskum. Kvalifikačné vzdelávanie pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov by však mala, ako doteraz, uskutočňovať výlučne vysoká škola," informoval Kiska.

Prezident tvrdí, že súčasná podoba zákona dostatočne nedefinuje postavenie školského špeciálneho pedagóga ani rozsah jeho priamej výchovno-vzdelávacej činnosti. „Podľa doterajšej úpravy je školský špeciálny pedagóg zaradený do kategórie odborných zamestnancov. Mal by byť zachovaný doterajší stav," vyhlásil. Takiež sa mu nepozdáva zrušenie systému atestačnej práce. 

Zákon nezahrňoval pripomienky odborníkov 

„Obrátili sa na mňa viaceré subjekty pôsobiace v oblasti školstva aj občania, so žiadosťou o vrátenie zákona Národnej rade Slovenskej republiky na opätovné prerokovanie. K schválenému zákonu zaslali množstvo pripomienok a vyjadrili obavu, že schváleným zákonom sa neutvoria predpoklady na zvýšenie atraktívnosti výkonu pracovnej činnosti pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov ani sa nezvýši atraktivita výchovno-vzdelávacieho procesu. Vo svojich listoch tiež viacerí uviedli, že sa zúčastnili na rozporovom konaní na ministerstve školstva, pričom viaceré ich pripomienky mali byť po dohode s ministerstvom školstva akceptované. Do schváleného zákona však neboli premietnuté," uzavrel prezident.

Poslancom Národnej rady Slovenskej republiky vrátil prezident Kiska aj zákon, ktorý upravuje civilný mimosporový poriadok. Konkrétne ide o zákon z 2. apríla 2019, ktorým sa dopĺňa zákon č. 161/2015 Z. z.

Andrej Kiska chce byť lídrom novej strany. Mnohých tým nenadchol. Viac v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy