Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Andrej Danko vykázal zo sály Martina Poliačika
Zdielať na

Andrej Danko vykázal zo sály Martina Poliačika

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda parlamentu Andrej Danko v stredu vykázal zo sály poslanca Martina Poliačika. Ako sám povedal, používal expresívne slová, na ktoré ho upozornil už v utorok.

Predseda Andrej Danko prišiel incident vysvetliť aj novinárom. 

noviny.sk

"Chcem povedať k incidentu vo vzťahu k pánovi Poliačikovi, ktorý opätovne používal v sále expresívne výrazy. Ja som mu povedal, že keď on raz bude na mojej pozícii, tak sa nedožije toho, aby mu poslanci hovorili, že je chrapúň. Upozornil som ho v utorok, upozornil som ho dnes a musel som použiť ten najsilnejší inštitút, ktorý mi rokovací poriadok umožňuje, a to je vykázanie zo sály. Som rád, že tieto inštitúty v rámci rokovacieho poriadku máme. V minulosti som to použil raz, dnes druhýkrát. Podám na neho discipinárne konanie, kvôli tým emóciám, ktoré nezvládal. Ak sa mi ospravedlní, som pripravený disciplinárne nekonať," povedal na margo inštitútu Danko. 

"Potom, čo bol schválený mimoriadny odvod pre reťazce, sme s kolegom Mihálom predložili návrh zákona, ktorým sme mali tento odvod zrušiť. Argumentovali sme tým, že je to jednak škodlivé pre trh, spotrebiteľa a tiež, že je to v rozpore s pravidlami EÚ. Keď Danko zistil, že mu zákon zrušila Európska komisia, pre neho najjednoduchším spôsobom by bolo podporiť ten náš zákon. On sa rozhodol inak. Preložil zákon na koniec schôdze, čo si nepamätám, kedy sa naposledy stalo. V utorok som toto označil za chrapúnstvo, pretože to nijak inak neviem nazvať. Niekto niekomu ukradne zákon a ešte ho aj preloží na koniec schôdze, tak som povedal, že takto sa správa obyčajný chrapúň. Mohol som možno zvoliť lepšie slovo, ale lepšie ma v danej chvíli nenapadlo," vysvetlil poslanec Martin Poliačik. 

​Dnes incident pokračoval. "Dnes som išiel predkladať úplne iný zákon, zákon o odpadoch a uviedol som predkladanie tohto zákonu oslovením - Vážený, snáď už čoskoro dosluhujúci predseda národnej rady. A toto oslovenie vyhodnotil Andrej Danko za tak významne prekračujúce hranice slušného správania, že ma na základe toho nielen že vylúčil z rokovania, ale zároveň mi znemožnil vystúpiť v rozprave ku skrátenému legislatívnemu konaniu. K zákonu, ktorý ukradol a predložil ako vlastný," dodal Poliačik. 

​Koaličná rada

Dnes je hlavnou tému voľba ústavných sudcov. "Ja budem zastávať názor, aby sme našli prienik aspoň v minimálnom množstve. Presviedčam pána Kažimíra o znížení odvodov a daní. Ak ja budem ústretový k voľbe ústavných sudcov, musí Robert Fico sľúbiť, že minister financií zníži dane," hovorí Danko. 

​Predseda parlamentu by bol najradšej keby volia verejne hneď všetkých 18 sudcov v 1. kole. "Ja dnes hovorím, že som otvorený čomukoľvek, chcem, aby bol ÚS sfunkčnený. Pre mňa je dôležité meno ministra financií. Ja už Roberta Fica prosím druhý týždeň, aby som počul jeho meno. Kto bude zodpovedný za nový rozpočet. Samy viete, aký je problém s dofinancovaním poukazov," dodal Danko.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy