Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ivan Štefunko končí na poste predsedu Progresívneho Slovenska
Zdielať na

Ivan Štefunko končí na poste predsedu Progresívneho Slovenska

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Domovská strana Zuzany Čaputovej prechádza veľkou zmenou. Len tri dni od jej zvolenia urobil predseda mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko Ivan Štefunko zásadný krok. Podľa portálu Glob.sk končí na mieste predsedu strany.

Progresívci si 8. mája zvolia nového lídra. Kandidátom bude súčasný podpredseda Michal Truban. Dôvodom Štefunkovho odchodu majú byť predovšetkým jeho zdravotné dôvody, ktorý má za sebou tri mozgové operácie. S informáciou o odchode Štefunka prišiel ako prvý portál Glob.sk.

Štefunko ako dôvod svojho odchodu označil aj zdravotné dôvody. Myslí si, že hnutie má viesť človek, ktorý je zdravotne fit na sto percent. Z pozície podpredsedu Progresívneho Slovenska sa Štefunko chce venovať tvorbe programu a hľadaniu nových talentov. Pokiaľ ide o spoluprácu s možnou stranou prezidenta Andreja Kisku, Štefunko aj Truban uviedli, že žiadne podrobné informácie o tejto strane nemajú, ale ako poznajú Kisku, veria, že by spolu mohli vedieť spolupracovať. Truban sa poďakoval Štefunkovi za prácu, ktorú v strane odviedol. Súhlasí s tým, že progresívnym silám sa na Slovensku v poslednom čase podarilo uspieť v komunálnych voľbách, prezidentských voľbách, verí, že v spolupráci so stranou Spolu uspejú aj v májových voľbách do Európskeho parlamentu a následne potom aj vo voľbách do NR SR. Štefunko avizoval, že aj na májovom sneme by sa mohli ukázať noví, zaujímaví ľudia.

Štefunko aj Truban tvrdia, že posledné voľby ukázali, že ľudia na Slovensku túžia po zmene – nielen formy, ale aj obsahu politiky. "V nedeľu to potvrdil viac ako milión hlasov pre Zuzanu Čaputovú,“ povedal Štefunko. Čaputová bola donedávna podpredsedníčka hnutia. Práve odchod Čaputovej je podľa Štefunka jeden z dôvodov, prečo chcú začať diskusiu v hnutí o tom, ako ďalej so stranou. Verí, že 8. mája na sneme v Bratislave delegáti zvolia za svojho predsedu Michala Trubana. Ten je známy najmä v oblasti IT sektora. "Chcem pracovať na tom, aby sme vybudovali modernú, úspešnú krajinu, aby sme mali štát, ktorý funguje ako v 21. storočí, aby nezáležalo na tom, či sa narodíte v Bratislave alebo Medzilaborciach," dodal Truban o svojom pláne.

​Pozrite si archívnu reportáž.

Do politiky vstupuje aj Andrej Kiska

Z prezidentského paláca zatiaľ o politickej budúcnosti Andreja Kisku nechcú nič prezrádzať. "Ak sme zodpovední politici, tak výsledkom, v prípade, že pán Kiska založí stranu, musí byť minimálne trojkoalícia," povedal podpredseda Spolu Jozef Mihál. 

Nie všetky strany s tým ale súhlasia. "Ak založí vlastnú stranu a pôjde samostatne do volieb, tak to bude rozbíjanie pravice," povedal Richard Sulík z SaS. 

Objavila sa informácia aj o tom, že Kiska počíta so spoluprácou s Ivetou Radičovou. "Neplánujem návrat do aktívnej vrcholovej politiky. Viac k tomu nie je čo dodať. Ak je záujem o odborné konzultácie alebo návrhy riešení, to som samozrejme veľmi rada a plne k dispozícii," reagovala Iveta Radičová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy