Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Harabin podal ústavnú sťažnosť pre voľby. Verí, že neboli zákonné
Zdielať na

Harabin podal ústavnú sťažnosť pre voľby. Verí, že neboli zákonné

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Neúspešný kandidát na prezidenta Štefan Harabin podal ústavnú sťažnosť pre neústavnosť a nezákonnosť prezidentských volieb. Uviedol to vo videu na sociálnej sieti.

"Je pravdou, že ústavná sťažnosť sa má podať do desiatich dní od oznámenia výsledku volieb. Táto doba ešte len nastane," povedal Harabin s tým, že keďže je neúspešným kandidátom už po prvom kole, pre opatrnosť podáva sťažnosť už teraz.

​Dôvodom podľa neho je, aby ústavný súd náhodou nevyložil začiatok lehoty na podanie sťažnosti od oznámenia výsledkov prvého kola. "A samozrejme, podám ju aj po oznámení výsledkov druhého kola," dodal.

Dôvod sťažnosti 

Ústavný súd SR už eviduje návrh na začatie konania o ústavnosti a zákonnosti volieb prezidenta Slovenskej republiky. Návrh bol doručený v pondelok 25. marca. 

​Harabin vo svojej sťažnosti namieta, že víťazka prvého kola volieb Zuzana Čaputová obišla pri financovaní svojej volebnej kampane zákon o financovaní volebnej kampane "a to i v dôsledku kumulácie priamej podpory kandidáta Róberta Mistríka a tretích strán.“ Harabin síce nespochybňuje možnosť vzdať sa kandidatúry, avšak nezákonnosť a neústavnosť volieb podľa neho spočíva v tom, že Mistrík sa v prospech Čaputovej vzdal za situácie, keď náklady na kampaň obidvoch kandidátov výrazne prekročili zákonom prípustnú výšku pre jedného kandidáta. 

Obchádzanie zákona je podľa neho jasným výsledkom a dôkazom úspešnosti Čaputovej vo voľbách. "Takýmto spôsobom preto Róbert Mistrík a Zuzana Čaputová verejne demonštrovali, ako je možné obchádzať finančný limit ustanovený zákonom na financovanie volebnej kampane. Ak by Ústavný súd SR považoval takéto ´kupčenie´ prezidentských kandidátov za súladné so zákonom a Ústavou SR, tak zákonný limit by nemal žiaden zmysel,“ uviedol Harabin v sťažnosti a zároveň v rámci dôkazných návrhov požiadal aj o predloženie všetkých vyúčtovaní a faktúr.

Harabin tiež označil za netransparentné konanie Mistríka, ktorý sa vzdal kandidatúry priamo v prospech Čaputovej a nevyslovil iba všeobecné odporúčanie svojim voličom.

Pozrite si vyjadrenie neúspešného kandidáta na prezidenta Štefana Harabina: 

r

Rozhodnúť musí plénum ÚS SR 

O prípadných sťažnostiach na priebeh marcových volieb prezidenta musí rozhodovať plénum Ústavného súdu SR. Od 16. februára však funguje Ústavný súd SR v obmedzenom režime iba so štyrmi sudcami. Právnik Peter Kubina v tejto súvislosti uviedol, že na riadny chod pléna je potrebných minimálne sedem sudcov, ktorí by navyše museli rozhodovať jednotne.

Doplnil, že o sťažnosti na priebeh volieb by nielenže nemal kto rozhodnúť, ale súd by prekročil aj zákonnú lehotu na vynesenie verdiktu. V takom prípade by sa mohli sťažovať iní kandidáti. Podľa Kubinu ide o krízovú situáciu, ktorá vznikla po neúspešnej februárovej voľbe nových ústavných sudcov v Národnej rade SR. Parlament mal za úlohu vybrať 18 sudcov, z ktorých by prezident následne menoval polovicu.

"Ide o krízovú situáciu, pretože o sťažnostiach na priebeh volieb musí rozhodovať plénum ústavného súdu, ktoré momentálne nefunguje. Ústavný súd SR má tiež zákonné lehoty, v ktorých musí rozhodnúť," povedal Kubina. Podľa jeho slov aj lehoty môžu privodiť komplikácie, pretože na ne sa môžu odvolávať iní kandidáti, ktorí takisto majú právo na to, aby o sťažnostiach ich volebných súperov rozhodol súd v zákonnej lehote a nastolil tak stav právnej istoty o volebnom výsledku. Právnik dodal, že nový prezident sa za každých okolností ujme svojej funkcie.

​V prípade dodatočného rozhodnutia Ústavného súdu SR o neplatnosti volieb by sa konali opäť. "Samozrejme, takémuto závažnému rozhodnutiu by muselo predchádzať závažné porušenie pravidiel, ktoré by bolo spôsobilé ovplyvniť konečný výsledok volieb v tom zmysle, že kandidát podávajúci sťažnosť by bez tohto porušenia mal šancu stať sa celkovým víťazom volieb," dodal s tým, že „voľby sa v demokratickom štáte vyhrávajú vo volebných miestnostiach a nie v súdnych sieňach".

Druhá sťažnosť

Na Ústavný súd SR prišla okrem návrhu Štefana Harabina aj druhá sťažnosť proti výsledku volieb prezidenta SR. Ide o podnet postúpený zo Štatistického úradu SR, ktorý podala sťažovateľka 19. marca. Ústavný súd ju zaevidoval v utorok 26. marca.

Sťažovateľka vo svojom podaní píše, že v piatok 15. marca vo vysielaní nemenovanej televízie v relácii Prezidentské voľby 2019 bol jeden z hostí relácie stopercentne presvedčený, že sa bude konať 2. kolo volieb. "Ako mohol vedieť a byť si 100-percentne istý tým, že sa bude konať 2. kolo volieb, keď ku dňu 14. marca zo zákona nemožno zverejňovať štatistiky a robiť kampaň. Kampaň trvala len do 14. marca 2019. Potom je to celé v rukách občanov. Svojím prejavom len ovplyvnil a nepriamo zasiahol do mienky ľudí, čiže ich tzv. zmanipuloval,“ uviedla vo svojom podaní.

Sťažovateľka vo svojej žiadosti žiada o opakovanie 1. kola prezidentských volieb. Takisto žiada aj to, aby nesedeli tí istí ľudia vo volebných komisiách ako v prvom kole volieb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy