Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pellegrini považuje aféru okolo zmluvy s USA za pseudotému, ktorá nie je dôvodom na rozpad vlády
Zdielať na

Pellegrini považuje aféru okolo zmluvy s USA za pseudotému, ktorá nie je dôvodom na rozpad vlády

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Premiér Peter Pellegrini po roku v premiérskom kresle v politickej diskusnej relácii zhodnotil stav v strane Smer, koalícii aj v celej spoločnosti. Vníma jej veľkú polarizáciu, ako aj porovnávanie jeho osoby s predchádzajúcim premiérom Róbertom Ficom. Narozdiel od neho by však on sám v Bašternákovom byte nebýval. Priznal, že niektoré pseudo-témy ho už unavujú. Narážal pritom aj na obrannú zmluvu s USA, ktorú SNS odmieta, pričom hrozí odchodom z koalície.

"K dnešnému dňu neexistuje finálny text. Je to more modrých, červených, zelených pripomienok, ktoré som mal možnosť vidieť, čiže mi nevieme, ako skončí rokovanie," povedal premiér Peter Pellegrini. 

​Z tohto dôvodu sú podľa premiéra Petra Pelegriniho výroky Andreja Danka o možnom odchode z koalície pre kontroverzný návrh Dohody o obrannej spolupráci medzi USA a Slovenskom, predčasné.

"Ak budeme rokovať o zmluve, ktorá má v preambule napísané zmluva o prítomnosti vojsk ozbrojených síl Spojených štátov amerických na Slovensku, tak potom sa nemáme o čom rozprávať," vyjadril sa jasne Jaroslav Paška, poslanec NR SR za SNS. 

"Nerobme si problém a teatrálne gestá z niečoho, čo tu nie je. Teraz sme polku národa vystrašili, že sem idú prísť americké vojská. No nejdú sem prísť," reaguje premiér. "Prítomnosť akýchkoľvek vojsk by musela odhlasovať vláda a parlament," pridáva sa poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO). 

​Preto dôvod na rozklad koalície a následný pád vlády premiér v tejto súvislosti nevidí. "My sme pripravení pokračovať v spolupráci, na druhej strane vidíme, že sú isté nedorozumenia vo vnútri koalície, kde nenachádzame spoločnú reč," uviedol Paška. 

"Nevidím dôvod na predčasné voľby, krajine sa darí, ja pevne verím, že pán premiér Pellegrini potiahne túto vládu do riadneho termínu volieb," povedal poslanec Erik Tomáš (Smer-SD). Podľa opozície si chce strana SNS s Andrejom Dankom na čele navýšiť svoje upadajúce preferencie.  "Človek nemusí byť veľký politológ, aby prišiel k záveru, že SNS začína ešte pred oficiálnym ukončením koaličnej zmluvy bojovať o svoje hlasy," poznamenal Peter Osuský z SaS. 

Slovenská Národná strana sa k situácii vyjadrila vo svojom stanovisku. "To čo rozpráva Peter Pellegrini v reláciách pre nás nie je podstatné. Stal sa predsedom vlády SR zhodou náhod. Jeho osobný názor nemá žiadnu politickú relevanciu. Dôležité je, ako sa vyjadrí na koaličnej rade predseda Smeru SD Robert Fico."

To či sa bude v rokovaniach o návrhu k obrannej spolupráci s USA pokračovať, sa rozhodne na koaličnej rade v utorok.

Pozrite si reportáž, v ktorej sa k celej situácii vyjadril veľvyslanec USA na Slovensku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy