Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Turista (36) neprežil pád vo Veľkej Fatre. Záchranári pomáhali aj paraglajderovi
Zdielať na

Turista (36) neprežil pád vo Veľkej Fatre. Záchranári pomáhali aj paraglajderovi

MALÁ/VEĽKÁ FATRA / Turista (36) zomrel po páde v ťažkom teréne vo Veľkej Fatre. Žiaľ, nepomohlo ani to, že ho horskí záchranári desiatky minút oživovali. Viac šťastia mal paraglajderovi, ktorý prežil pád v Malej Fatre neďaleko kabínkovej lanovky.

Paraglajder, ktorý v sobotu večer spadol v Malej Fatre mal obrovské šťastie. Na nohách mal lyže a zrejme plánoval pristáť niekde na zasnežených svahoch. Podľa svedkov však začal mať vo vzduchu problémy. "Letel ponad les, stratil výšku a začal nekontrolovateľne padať," vraví horský záchranár Andrej Bárdy. 

Narazil do skál a nasledoval tvrdý pád. "Po príchode na miesto sme zistili jeho zdravotný stav,  zafixovali a keďže sa jednalo o vážny úraz, zavolali sme si vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu," dodáva Bárdy. 

Muža so zraneniami hrudníka a chrbtice previezli leteckí záchranári do martinskej nemocnice. Záchranná akcia v Malej Fatre sa tak skončila šťastne, horskí záchranári však vyrážali do terénu aj vo Veľkej Fatre. 

Na vrchole Borišova sa od skupiny oddelil 36-turista. Sám schádzal do Belianskej doliny, no pošmykol sa na zľadovatenom teréne a po dlhom páde zostal ležať v bezvedomí. Aj napriek snahe horských aj leteckých záchranárov, vážnym zraneniam podľahol na mieste. 

Pozrite si archívnu reportáž o nedávnej tragickej udalosti. V Tatrách zomrela po páde skialpinistka: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy