Jasno
11°
Bratislava
V Dobšinej na námestí sa zišla takmer stovka Rómov a niekoľko stovák Kotlebovcov
Zdielať na

V Dobšinej na námestí sa zišla takmer stovka Rómov a niekoľko stovák Kotlebovcov

DOBŠINÁ / Prípad futbalistu, ktorého zabil iba 22-ročný recidivista, sa jeho obvinením z vraždy neskončil. V Dobšinej sa stupňuje napätie. V nedeľu sa v meste napriek tomu konali dve pokojné petičné akcie. Jedno organizovala Rómska strana, to druhé prívrženci Mariána Kotlebu.

Na petičné stretnutie organizované Rómskou stranou očakávali vysokú účasť "Malo prísť okolo tri až päť tisíc Rómov," uviedol Milan Mihók z Rómskej strany. Ľudia údajne na akciu neprišli zo strachu. 

O pár hodín na to sa už námestie zaplnilo. Pred radnicou sa zišlo približne 500 ľudí. Medzi nimi aj Rómovia, ktorí túto akciu odsudzovali. "Kotleba tu nemá čo robiť. Nech si robí poriadky v Banskej Bystrici a nie tu," myslí si miestny obyvateľ Peter Macula. Pridali sa k nemu aj ostatní: "Nech Kotleba nezneužíva situáciu za to, čo sa stalo." 

 Akcia sa niesla v pokojnom duchu. Zásah policajných hliadok, ktorých počet bol v meste zvýšený, potrebný nebol. "V súvislosti s dnešným zhromaždením občanov v meste Dobšiná polícia nezaznamenala žiadny incident a taktiež nedošlo k narušeniu verejného poriadku," informovala policajná hovorkyňa Jana Mesárová. 

​Marián Kotleba chystá v meste vlastné hliadky a osloviť plánuje aj ministerku vnútra či ministra spravodlivosti. "Aby sa aj tu posilnila tá polícia a budeme písať Gálovi, že ako ide vyvodiť zodpovednosť voči tomu prokurátorovi, ktorý zlyhal," uviedol. 

Dobšiná sa po vražde zmenila. Ľudia hovoria o napätých vzťahoch. "Sú napäté medzi domácimi, bohužiaľ, na toto musí reagovať hlavne naša vláda," myslí si účastníčka stretnutia. "Tu je to nie že zamorené, ale preplnené rómskou populáciou. Sú medzi nimi slušní, klobúk dole, ale sú aj nespratníci," vyjadril sa miestny obyvateľ. 

Následne sa takmer všetci premiestnili na miesto vraždy, kde si uctili Štefanovu pamiatku.

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy