Oblačno
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Motorkári už vytiahli svoje mašiny na cesty. Jarné počasie je ale zradné
Zdielať na

Motorkári už vytiahli svoje mašiny na cesty. Jarné počasie je ale zradné

BRATISLAVA / Teplejšie počasie láka na cesty aj milovníkov motoriek. Tí sú však oproti vodičom áut oveľa viac zraniteľnejší. Nie však ešte priskoro sadnúť si na motorku?

Množstvo motorkárov už odzimovalo svoje stroje, no sú už naše cesty a rovnako aj šoféri na sezónu pripravení? "Chalani za riadidlami si musia uvedomiť, že predsa len tie cesty sú ešte studené. Napriek tomu, že to slniečko svieti," vraví dopravný konzultant Maroš Palesch. 

Cez zimu dostali zabrať aj naše cesty, čo sa odrazilo na ich kvalite. Pribudli aj nejaké tie výtlky, ale aj kopa špiny. "Na krajniciach a hlavne v zákrutách môže byť kopec štrku alebo invertnej drte po zime. Takisto cestári by si mali vstúpiť trošku do svedomia a pomaly, ale isto čistiť tie krajnice, aby to bolo fakt pripravené. V mnohých úsekoch máte vyjazdené koľaje, máte tam diery, do ktorej keď vbehnete predným kolesom to môžte rovno hodiť cez riadidlá," pokračuje Palesch. 

Na štrk doplatil aj motorkár, ktorý sa s kamarátom vybral na prvú jarnú jazdu. V serpentínach pri Ostrej Lúke ich výlet náhle ukončil šmyk a náraz do zvodidiel. 54-ročný muž po nehode preletel ponad ochranné zvodidlá a dopadol rovno do priekopy, kde ho zraneného ratovali záchranári.

Po tejto nehoda sa v skupine motorkárov na sociálnej sieti spustila taktiež debata či už je ten správny čas vytiahnuť svoje mašiny. "Toto je každý rok zo začiatku. Každý, konečne slniečko,  ideme sa voziť, ale ten asfalt je studený, všade štrk a potom sama búračka a často aj smrteľné úrazy, hlavne po zime," stálo v jednom z mnohých príspevkov. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy