Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
SNS po 1.kole prezidentských volieb mlčí. Ich koaličný partner sa už chystá na rokovanie so Zuzanou Čaputovou
Zdielať na

SNS po 1.kole prezidentských volieb mlčí. Ich koaličný partner sa už chystá na rokovanie so Zuzanou Čaputovou

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Karty do druhého kola prezidentských volieb sú rozdané. No zdá sa, že aj v tomto prípade by mohlo v koalícii vzniknúť napätie. Most Híd naznačuje možnú podporu Zuzane Čaputovej a nie Marošovi Šefčovičovi, ktorého podporuje vládny Smer. No SNS, zatiaľ, mlčí. Opozícia taktiež ešte nemá jasno v tom, ktorého kandidáta podporia. Marian Kotleba už ale jedného nepriamo podporil.

Strana SNS po prvom kole prezidentských volieb, zatiaľ, žiadne odporúčania koho voliť, nemá. Národniari sa celkovo k téme prezidentských volieb nevyjadrujú. Predseda strany Andrej Danko dokonca volil bez prítomnosti médii. Televízií JOJ sa s ním ale podarilo spojiť, výsledok - oficiálne sa vyjadrovať nechce. 

"Tak ako každý občan SR mám právo na tajnú voľbu, v plnej miere ju využijem," vyhlásil minister obrany za SNS Peter Gajdoš. 

Koaličný partner strana Most-Híd ale v nedeľu už naznačila, koho by mali ich voliči voliť v druhom kole prezidentských volieb. Ako sa Béla Bugár vyjadril, chystajú sa zrejme podporiť kandidátku Zuzanu Čaputovú. V týchto dňoch sa s ňou preto chystá stretnúť a debatovať aj na tému práv menšín.  "To rozhodnutie musí padnúť čo najrýchlejšie, určite tento týždeň. Bude jedno predkolo rokovania, na ktorom sa zúčastním a možno, že aj pani Čaputová. Ak nie, tak s ňou budú potom kolegovia rokovať, je to dohodnuté," vyjadril sa Bugár.

"Ja som presvedčený, že pani Čaputová je presná tá osoba, ktorá v sebe má všetky potrebné vlastnosti," vyjadril sa prezident Andrej Kiska. 

Pri strane Smer je to jednoznačné - od začiatku podporujú kandidáta Maroša Šefčoviča. "Pevne veríme, že sa nám podarí zvoliť si silného prezidenta pre silné Slovensko, ktorý bude doma aj v zahraničí hájiť záujmy všetkých občanov SR," vyjadril sa hovorca strany Smer Ján Mažgút. Kde mu ale môžu hlasy nabehnúť nie je ešte úplne isté. Podľa odborníkov voliči Štefana Harabina či Mariana Kotlebu nie sú pravé tí, ktorí by len tak prešli na stranu eurokomisára. "Očakával by som, že sa z nich stanú skôr nevoliči," poznamenal Miroslav Řádek, zástupca vedúceho Katedry Politológie pre stratégiu a rozvoj Technickej univerzity. "Ľudia, ktorí hlasovali za kandidáta, ktorý neprešiel do druhého kola, sa jednoducho rozhodnú, že nemajú komu dať svoj hlas. V porovnaní s predchádzajúcimi voľbami to dopadlo tak, že tí dvaja postupujúci sú veľmi podobní," dodala Aneta Világi z Katedry Politológie FiF UK.

Či by práve táto rozdielna podpora mohla v koalícii spôsobiť problém, teraz známe nie je. Odložená koaličná rada, ktorá sa mala konať minulý týždeň, sa ani v pondelok, či nadchádzajúce dni konať nebude. Premiér Peter Pellegrini bude totiž mimo Bratislavy a Béla Bugár pre dlhodobé zdravotné ťažkosti nastupuje do nemocnice na operáciu. Na stole koalície pri tom leží niekoľko otvorených tém. 

Kotleba nepriamo podporil Šefčoviča

Jednotná podpora kandidáta nie je ani zo strany opozície jednoznačná. Marian Kotleba nepriamo podporil Maroša Šefčoviča. "Neviem si celkom dobre predstaviť, ako bude pani Čaputová napĺňať úlohu veliteľa ozbrojených síl," vyhlásil. 

Strana KDH to v druhom kole necháva na svedomie voličov. "Rozhodne neodporúčam voliť pána Šefčoviča. Nechávam na svojich voličov, aby sa každý jeden rozhodol podľa svojho vedomia," vyjadril sa neúspešní kandidát František Mikloško. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy