Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Doba prevozu pozostatkov tiel z Etiópie vládnym špeciálom sa predĺži. Identifikácia tiel sa komplikuje
Zdielať na

Doba prevozu pozostatkov tiel z Etiópie vládnym špeciálom sa predĺži. Identifikácia tiel sa komplikuje

Archívna reportáž

ADDIS ABEBA / V nedeľu sa po tragickej havárií lietadla Boeing 737 MAX konala rozlúčka s obeťami príbuzných z Etiópie a posádkou lietadla. Kedže lietadlo po páde zachvátil obrovský požiar z tiel zostal takmer len popol. Podľa informácii TV JOJ z prostredia ministerstva vnútra a ministerstva zahraničných vecí sa analýza pozostatkov tiel obetí predĺži. Rovnako to tak má byť aj s vydávaním úmrtných listov.

Podľa informácii TV JOJ  z prostredia ministerstva vnútra a ministerstva zahraničných vecí sa analýza pozostatkov tiel obetí a vydávanie úmrtných listov predĺži. Identifikácia tiel bude totiž zložitá pre rozsah nehody a aj spôsob, akým k nej došlo. 

Premiér Peter Pellegrini po tragickej havárii, pri ktorej zahynuli aj štyria Slováci, ponúkol ako pomoc vládny špeciál. Podľa informácií TV JOJ mal vládny špeciál do Addis Abeby letieť najskôr tento týždeň, no nestane sa tak. Rozsah nehody a stav miesta, kde k zrúteniu došlo, komplikuje vydanie úmrtných listov aj tamojším úradom. 

"Ministerstvo vnútra SR je pripravené vyslať špeciál do Etiópie pre pozostatky slovenských občanov okamžite ako to situácia dovolí. Momentálne sa toto obdobie pohybuje v rozpätí niekoľkých mesiacov, treba samozrejme počítať aj s možnými zmenami," vyjadril sa pre televíziu JOJ hovorca ministerstva  Petar Lazarov. 

​Podľa informácií TV JOJ Slovensko o pomoc pri prevoze zosnulých, po tragickej havárií lietadla Boeing 737 Max 8 v etiópskej spoločnosti Ethiopian Airlines, požiadalo aj Rakúsko. Rakúski občania, ktorí po páde lietadla zahynuli, by mali byť traja.

Pozrite si video z etiópskej rozlúčky s obeťami havárie:

Podľa miestnych úradov môže identifikácia zhorených tiel pomocou DNA trvať aj pol roka. Zástupcovia Ethiopian Airlines pozostalým v nedeľu rozdávali po kilách spálenú pôdu z miesta havárie. Predbežná správa o výsledkoch vyšetrovania má byť podľa etiópskeho ministra dopravy Dagmawita Mogese hotová do 30 dní. Obe čierne skrinky boli minulý týždeň zaslané do Francúzska potom, čo ich Nemecko odmietlo analyzovať.

P​ád lietadla, na ktorého palube bolo 149 pasažierov a osemčlenná posádka, nikto neprežil.​ Pri havárií zahynuli aj štyria Slováci. Na palube lietadla bola aj Slovenka, ktorá sa angažovala v charitatívnej organizácií Dobrá novina. Jej zamestnávateľ pre TV JOJ potvrdil, že mal informáciu o tom, že týmito aerolinkami mala v nedeľu letieť.  Na palube lietadla bol aj syn slovenského politika Antona Hrnka. Pre TV JOJ to potvrdila cestovná kancelária, pre ktorú jeho syn pracoval. S touto informáciou prišiel ako prvý denník Pravda. So synom Martinom boli na palube aj jeho matka Blanka a sestra Michala. Stratu najbližších potvrdil na sociálnych sieťach aj samotný poslanec. Hrnkovi začali okamžite vyslovovať úprimnú sústrasť viacerí politici naprieč politickým spektrom.

Spoločnosť Boeing odporučila, aby sa celosvetovo odstavili Boeingy 737 MAX. K pozastaveniu prevádzkovania tohto typu lietadla pristúpilo už viacero krajín. Ako prvý vyzval k tomuto kroku čínsky úrad pre civilné letectvo, následne Ethiopian Airlines. Neskôr sa k tejto "stopke" pridala aj Európska agentúra pre bezpečnosť letectva. Trumpove úrady už taktiež pozastavili prevádzku boeingov. Americký výrobca teraz bude musieť zaplatiť odškodné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy