Oblačno
16°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Príbuzní obetí tragického letu Boeingu 737 MAX dostávajú namiesto pozostatkov zhorenú pôdu
Zdielať na

Príbuzní obetí tragického letu Boeingu 737 MAX dostávajú namiesto pozostatkov zhorenú pôdu

ADDIS ABEBA / Francúzskemu úradu pre bezpečnosť civilného letectva sa podarilo stiahnuť dáta z čiernych skriniek etiópskeho lietadla Boeing 737 MAX, ktoré havarovalo. Dáta by mali byť zanalyzované do 30 dní. Minister obrany sa pre novinárov vyjadril, že doposiaľ získané údaje ukazujú, že príčina zrútenia je jasne podobná tej pri minuloročnej havárií boeingu spoločnosti Lion Air. Rozlúčka s obeťami tragédie v Addis Abeby sa konala v nedeľu. Pozostalí ale namiesto popolu, dostali len zhorenú zem.

Predbežná správa o výsledkoch vyšetrovania má byť podľa etiópskeho ministra dopravy Dagmawita Mogese hotová do 30 dní. Obe čierne skrinky boli minulý týždeň zaslané do Francúzska potom, čo ich Nemecko odmietlo analyzovať. V Etiópii sa totiž analyzovať nemohli z dôvodu nedostatočnej kapacity, techniky. 

Technická práca na zapisovači letových údajov a na záznamníku hlasu v kabíne je už momentálne ukončená. Podľa slov ministra Mogese pre novinárov boli čierne skrinky z etiópskeho lietadla v dobrom stave a podarilo sa z nich získať všetky relevantné dáta. Spolu s etiópskymi vyšetrovateľmi ich skúmajú aj americkí. "Získané údaje ukazujú jasnú podobnosť medzi zrúteným lietadlom Ethiopian Airlines a minuloročnou nehodou rovnakého typu lietadla spoločnosti Lion Air," poznamenal. 

Pozrite si aktuálne zábery z miesta vyšetrovania: 

Namiesto popolu zosnulých dostali zem

Tisícky ľudí si v nedeľu v katedrále Najsvätejšej trojice v Addis Abeba uctili pamiatku obetí, zúčastnili sa tak symbolického pohrebu. Symbolické rozlúčenie s posádkou Boeingu 737 MAX sa konalo na miestnom medzinárodnom letisku. V katedrále bolo za mŕtvych z Etiópie uložených 17 prázdnych rakiev, na ktorých boli fotky obetí. Niektoré náboženské rodiny si usporiadali rozlúčku s obeťami priamo na mieste nešťastia. 

https://twitter.com/Giseleturgeon2/status/1106511333573476354

Symbolické rozlúčenie s posádkou Boeingu 737 MAX sa konalo na miestnom medzinárodnom letisku. S posádkou lietadla sa rozlúčili ich blízki a kolegovia, ktorí pred rakvy pokladali kytice bielych ruží.

Zástupcovia Ethiopian Airlines pozostalým rozdávali po kilách spálenú pôdu z miesta havárie. Identifikácia zhorených tiel pomocou DNA môže trvať aj pol roka. Etiópska pravoslávna cirkev a islam ale nariaďujú, aby boli mŕtvi pochovaní čo najskôr.

​​Pád lietadla, na ktorého palube bolo 149 pasažierov a osemčlenná posádka, nikto neprežil.​ Pri havárií zahynuli aj štyria Slováci. Na palube lietadla bola aj Slovenka, ktorá sa angažovala v charitatívnej organizácií Dobrá novina. Jej zamestnávateľ pre TV JOJ potvrdil, že mal informáciu o tom, že týmito aerolinkami mala v nedeľu letieť.  Na palube lietadla bol aj syn slovenského politika Antona Hrnka. Pre TV JOJ to potvrdila cestovná kancelária, pre ktorú jeho syn pracoval. S touto informáciou prišiel ako prvý denník Pravda. So synom Martinom boli na palube aj jeho matka Blanka a sestra Michala. Stratu najbližších potvrdil na sociálnych sieťach aj samotný poslanec. Hrnkovi začali okamžite vyslovovať úprimnú sústrasť viacerí politici naprieč politickým spektrom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy