Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na Filipínach oceán vyplavil veľrybu. V žalúdku mala 40 kíl plastového odpadu
Zdielať na

Na Filipínach oceán vyplavil veľrybu. V žalúdku mala 40 kíl plastového odpadu

Archívna reportáž

MANILA / Veľrybu, ktorú oceán vyvrhol na ostrov Mindanao na Filipínach, zabil plast. Vyjadrili sa tak námorní vedci, ktorí jej príčinu smrti skúmali. Zviera vyplavilo na pláž ešte v sobotu, podľa zistení utrpela takzvaný gastrický šok. V jej žalúdku našli okolo 40 kilogramov plastového odpadu. Ide tak o ďalší prípad, kedy niekoľko kíl plastu usmrtilo veľrybu.

Pracovníci múzea D'Bone Collector veľrybu druhu - Vorvaň zobcový zachránili na východe Davao City na Filipínach. Zviera vyplavil oceán ešte v sobotu 16. marca. Na svojom facebookovom profile uverejnili príspevok, v ktorom opisujú príčinu smrti veľryby. V jej žalúdku našli 40 kilogramov plastového odpadu. Zviera tak utrpelo gastrický šok, na čo následne zomrelo, informoval spravodajský portál BBC. 

V žalúdku mala okrem jednorázových plastových tašiek, 16 vreciek z ryže, 4 plátené banánové tašky a viacúčelové nákupné tašky. Desiatky kíl plastu budú námorní pracovníci múzea vyberať z jej žalúdka nasledujúce dni. "Táto veľryba mala v sebe toľko plastu, koľko sme ešte nikdy predtým nevideli," napísali. "Je to nechutné. Akcia bude musieť byť vykonaná za pomoci vlády, ktorej príslušníci sa zaoberajú "liečbou" vodných tokov a oceánov, ktoré sú zamorené odpadom," dodali. 

Takmer šesť kilogramov odpadu našli v žalúdku veľryby, ktorú objavili uhynutú na východnom pobreží Indonézie 19. novembra 2018. Medzi odpadkami s celkovou hmotnosťou 5,9 kilogramov bolo 115 plastových téglikov, štyri plastové fľaše, 25 igelitových tašiek, dve gumové letné topánky - žabky a cez tisíc ďalších kusov plastov, informovala dnes agentúra AP. 

Niektoré pláže úplne pohltil odpad. Pozrite si reportáž ako vyzerajú:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy