Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Venezuelská kríza pokračuje. Prezident Maduro ohlásil rozsiahle zmeny vo vláde
Zdielať na

Venezuelská kríza pokračuje. Prezident Maduro ohlásil rozsiahle zmeny vo vláde

CARACAS / Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil rozsiahle zmeny vo vláde, ktoré zdôvodňuje nutnosťou zmeniť fungovanie a metódy vlády tak, aby bola schopná, čeliť hrozbám.

Plán zmien ohlásil Maduro v dobe vyostrenej politickej krízy a týždeň po tom, čo ekonomickú krízu vo Venezuele ešte zhoršilo niekoľkodňový výpadok elektriny v celej krajine. 

​Viceprezidentka Delcy Rodríguez v nedeľu na twitteri informovala, že prezident chystá rozsiahlu reštrukturalizáciu vlády, aby bola schopná "brániť vlasť pred akoukoľvek hrozbou." 

Maduro opakovane prehlasuje, že za krízu v krajine môže opozícia a USA, ktoré sa ho snažia zvrhnúť. Preto ani do krajiny nevpustil humanitárnu pomoc, ktorú Spojené štáty a ďalšie krajiny zhromaždili pri hraniciach s Kolumbiou a Brazíliou a označil ju za americkú intervenciu. 

Politická a ekonomická  kríza 

​Politická kríza sa vyostrila v januári, kedy sa predseda parlamentu Juan Guaidó označil za dočasného prezidenta. Urobil tak po tom, ako vyhlásil, že nový Madurov mandát vyšiel z neslobodných volieb. Guaidóa uznalo za hlavu štátu asi 60 krajín vrátane USA. 

​Ekonomická kríza vo Venezuele trvá už niekoľko rokov, v krajine je nedostatok potravín a liekov. Práve kvôli tomu utieklo z krajiny za posledných niekoľko rokov tri milióny ľudí. Výrazný podiel na kríze ma socialistická hospodárska politika vlády, ktorá ale vinu odmieta s tým, že za krízu môže sabotáž opozície a USA. 

Výpadok elektriny 

Predminlý týždeň postihlo celú krajinu výpadok elektriny, ktorý v niektorých regiónoch trval až týždeň. Zavreli školy, obchody a boli prerušené aj dodávky vody. Podľa opozície zomrelo najmenej 20 pacientov, časť z nich preto, že nedostali dialýzu. Vláda tieto úmrtia popiera. 

Výpadky elektriny označil Maduro za "kybernetický útok" Spojených štátov a opozície. Pravdou je, že vláda dlhodobo zle udržuje energetickú sieť v krajine, či priznal nakoniec aj sám prezident.  Podľa opozície peniaze z rozpočtu určené na investície do energetiky vláda spreneverila. 

Pozrite si reportáž o situácii v krajine: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy