Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nenechajte sa nachytať falošnými policajtmi. Odhaľte ich
Zdielať na

Nenechajte sa nachytať falošnými policajtmi. Odhaľte ich

BRATISLAVA / Na Slovensku sa v minulosti stali prípady, kedy úradovali naozaj falošní muži zákona. Tí pod rôznymi zámienkami a vymyslenými priestupkami zinkasovali od šoférov desiatky eur. Viete ako ich odhaliť.

Scenár bol vždy takmer identický. Fiktívni policajt na civilnom aute s namontovaným majákom umiestneným za čelným sklom sa nalepí na auto vodiča, zastaví ho, vystúpi a príde za šoférom. Tomu povie vymyslený príbeh, o tom, že sa dopustil dopravného priestupku a prekročil maximálnu povolenú rýchlosť.

A práve pod zámienkou, že príde o vodičský preukaz od neho žiada peniaze za vymyslenú pokutu. Množstvo šoférov na tento trik skočilo a prišlo o hotovosť. No našli sa aj takí, ktorí na trik neskočili a všetko nahlásili na polícií.

"Je pravda, že aj polícia používa bežné civilné vozidlá na prvý pohľad nerozoznateľné od tých, ktoré denne stretávate na cestách, ale tie ktoré sú falošných policajtov, majú s tými skutočnými policajnými vozidla len veľmi málo spoločného. Maximálne maják na prednom skle, ktorý dnes kúpite aj cez internet," vysvetľuje hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

Nájdi rozdiel 

Rozdielov je niekoľko. Stačí sa jedným očkom pozrieť do vnútra auta a hneď zistíte, či ide o skutočných policajtov alebo podvodníkov. "V prvom rade máte právo vidieť záznam, prostredníctvom ktorého vás hliadka zamerala. Takýto prístroj sa nachádza len v skutočnom policajnom vozidle. Okrem toho policajné vozidlá majú zabudovanú svetelnú signalizáciu aj v prednej maske a na zadnom skle," dodáva Slivka. 

Okrem špeciálne upraveného auta, policajná hliadka musí byť vždy aspoň dvojčlenná. Policajt, ktorý vás zastaví, nikdy nie je v aute sám. Navyše sú muži zákona oblečení v policajnej rovnošate, kde nechýba meno, hodnosť, identifikačné číslo. A samozrejme majú aj preukaz.

Falošný policajt na ceste

Asi najznámejší prípad s falošným policajtom sa odohral na Rýchlostnej ceste R1 neďaleko Nitry ešte v máji v roku 2017. Pavol na majákoch zastavil posádku auta. Podľa ich slov chcel peniaze za rýchlu jazdu. Hotovosť ale nedostal a zavolali naňho políciu. Neskôr údajný fiktívny policajt tvrdil, že išlo o nedorozumenie. "Mal som majáky, nemali tam čo robiť, dobre, moja vina. Ďalej, bol tam veľký tablet,pozeral som film, tiež moja vina. Zrejme im to pripomínalo policajné auto. Nikto sa neprezentoval, že dobrý deň polícia takej a takej slovenskej republiky." 

Pozrite si archívnu reportáž o mužovi, ktorý v minulosti úradoval, ako falošný policajt: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy