Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Príbeh Majka, ktorý trpí autizmom: V boji s chorobou mu pomáha šťastie
Zdielať na

Príbeh Majka, ktorý trpí autizmom: V boji s chorobou mu pomáha šťastie

BRATISLAVA / Malé deti, malé starosti a pri väčších deťoch, väčšie starosti. U rodičov autistov to platí dvojnásobne. Kým v rannom detstve sa snažia naučiť žiť s touto chorobou, v školskom veku nastupujú starosti s umiestnením do školy. Toto je príbeh aj Majka, ktorý s autizmom musí bojovať, podľa odborníkom takýmto deťom pomáha aj šťastie.

Na prvý pohľad to na malom Majkovi nevidno. No má svoj svet, nedokáže vnímať a reagovať na podnety tak ako jeho sestrička. "Má poruchu autistického spektra," vyjadrila sa matka Majka. Aby autisti neboli out, je najlepšie chorobu podchytiť čím skôr, aby robili pokroky, a aby sa vedeli pri tých ľahších formách začleniť do nášho sveta. Podľa odborníkov aj šťastie lieči, nedokáže vyliečiť no napomáha k pokrokom dieťaťa. "Človek, ktorý je šťastný je vždy otvorenejší a nastavenejší k tomu, aby sa s ním pracovalo vedecky podloženými cestami," uviedla Andrea Šedibová, riaditeľka Súkromnej ZŠ a MŠ pre žiakov a deti s autizmom. 

"Boli sme na dovolenke pozrieť delfíny a on bol vtedy úžasne šťastný, a ono nám to ukázalo, že to má zmysel," vyjadrila sa matka chlapca. 

"On nám urobil taký pokrok, čo sa nám nepodarilo za rok a pol na všetkých terapiách," skonštatovala matka. Viesť dieťa do školy tiež nie je pre rodičov ľahké. Pozná to aj naša kolegyňa z relácie Super mama Miška Saleh. "Môj syn bude mať čoskoro 10 rokov a vymenil 7 škôlok a teraz je v štvrtej škole." povedala Michaela. 

Zariadení vhodných pre autistov je na Slovensku stále málo. Vznikajú prevažne súkromné. Nedostatok financií si má škola podľa ministerstva doriešiť sama.
"Na podporu zlepšovania personálnych podmienok v školách, najmä vytváraním inkluzívnych tímov (školský špeciálny pedagóg, školský psychológ, pedagogickí asistenti), majú školy možnosť okrem vlastného rozpočtu čerpať finančné prostriedky z Európskych štrukturálnych fondov," vyjadrilo sa ministerstvo školstva vo svojom stanovisku. 

Pozrite si dojemný príbeh páru Zo siedmeho neba, ktorí sa zo zdravotných dôvodov muža, nemôžu zosobášiť: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy