Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Plastový riad z úradu vlády zmizol. Úpravou prešli aj smetné koše
Zdielať na

Plastový riad z úradu vlády zmizol. Úpravou prešli aj smetné koše

BRATISLAVA / Po odvysielaní reportáže TV JOJ o používaní plastov na Úrade vlády kompetentní zareagovali expresne rýchlo. Plastový riad z press centra zmizol za týždeň. Reaguje už aj Klientske centrum v Bratislave, kde v blízkej dobe pribudnú koše na separovaný odpad. Na používanie plastu sme upozornili v čase, keď vláda schvaľuje viaceré ekologické plány.

V press centre Úradu vlády sú už viac ako týždeň k dispozícii sklenené fľaše, sklenené poháre, keramické šálky alebo klasické lyžičky. "Riad sme ale nenakupovali nový, my sme riad realokovali z účelového zariadenia Bôrik," uviedla hovorkyňa Úradu vlády Tatiana Kmecová. 

Vyriešené majú už aj to, čo s nepotrebným a čoraz viac nepopulárnym plastovým riadom. "Samozrejme, že máme v zásobe plastové riady. V každom prípade nie je toho veľa, pretože my sme plastový riad kupovali len na základe potrieb," dodala Kmecová. 

Aj keď zamestnanci na Úrade vlády separujú už niekoľko rokov, na poschodie, kde sa zdržujú novinári pozabudli. Úpravou prešli aj smetné koše. Podobne tak bude aj v Klientskom centre, kde sme na problém tiež upozornili. "Ekonomické pracovisko Ministerstva vnútra Slovenskej republiky už túto vec rieši, do klientskej zóny po obstaraní umiestnime asi šesť kusov košov na triedený odpad, ktoré budú zodpovedať európskym normám," uvádza sa vo vyjadrení ministerstva vnútra. 

Elektromobil nie je na úrade vlády žiadnou novinkou. Používajú ho približne tri roky. Vláda schválila akčný plán elektromobility, ktorý by mal pomocou 15 opatrení stimulovať aj túto dopravu, a to už od januára 2020. "Znížime odpisovú sadzbu na dané autá a skrátime ju na dva roky," dodal minister hospodárstva Peter Žiga. Okrem úľav chce ministerstvo finančne podporiť aj vybudovanie dostatočnej siete, kde by sa elektromobily mohli nabíjať. Vodiči elektromobilov budú môcť v mestách využívať bus pruhy.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy