Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Spoločnosť Boeing odporučila celosvetovo pozastaviť Boeingy 737 MAX
Zdielať na

Spoločnosť Boeing odporučila celosvetovo pozastaviť Boeingy 737 MAX

Archívna reportáž

CHICAGO / Spoločnosť Boeing odporučila, aby sa celosvetovo odstavili Boeingy 737 MAX. K pozastaveniu prevádzkovania tohto typu lietadla pristúpilo už viacero krajín. Ako prvý vyzval k tomuto kroku čínsky úrad pre civilné letectvo, následne Ethiopian Airlines. Neskôr sa k tejto "stopke" pridala aj Európska agentúra pre bezpečnosť letectva. Trumpove úrady už taktiež pozastavili prevádzku boeingov. Americký výrobca teraz bude musieť zaplatiť odškodné.

Americká firma Boeing toto odporúčanie uviedla vo svojej tlačovej správe. Týka sa až 371 strojov. Analytici podľa CNN odhadujú, že v prípade trojmesačnej výluky prevádzkovania lietadiel, to môže firmu stáť až 5 miliárd dolárov. O odškodné sa už prihlásili aerolinky Norwegian Airlines, ktoré museli pozastaviť prevádzku 18 lietadiel Boeing 737 MAX. 

"Boeing má naďalej plnú dôveru v bezpečnosti typu 737 MAX. Ale po konzultácii s americkým Federálnym úradom pre letectvo(FAA), americkým Národným úradom pre bezpečnosť v doprave a leteckými úradmi, a zákazníkmi z celého sveta, sa Boeing rozhodol, že z dôvodu opatrnosti a snahy presvedčiť leteckú verejnosť o bezpečnosti stroja, odporúča FAA dočasne zastaviť ich prevádzku. Na celom svete," uviedla spoločnosť Boeing. 

https://twitter.com/Boeing/status/1105905375650287616

Nútené odstavenie bude spoločnosť zrejme stáť miliardy dolárov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy