Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
České Boeingy 737, ktoré smerovali do Európy, postihol zákaz. Cestujúcich museli vysadiť
Zdielať na

České Boeingy 737, ktoré smerovali do Európy, postihol zákaz. Cestujúcich museli vysadiť

Archívna reportáž

PRAHA / Dva české Boeingy 737 Max 8, ktoré smerovali do Európy, museli otočiť svoj smer. Stovky ľudí tak vysadili z paluby na dvoch letiskách, a to v Ankare a v Tunisku. Európsky úrad pre bezpečnosť letectva vydal v utorok zákaz lietania s týmto typom lietadla. Dôvodom je tragická havária lietadla, ku ktorej došlo v nedeľu a zahynulo pri nej 157 ľudí, vrátane štyroch Slovákov.

Úradný zákaz zastihol pilotov, ktorí boli s Boeingom 737 na ceste do Prahy. Obe lietadlá českej spoločnosti Smartwings museli pristáť na letiskách v Ankare a v Tunise. V oboch lietadlách sa nachádzali stovky pasažierov. Letecká spoločnosť sa všetkým ospravedlnila. Pasažieri lietadla, ktoré pristalo v Turecko, prespali v hoteli. Smer zmenila kvôli zákazu aj posádka letiaca z Istanbulu do Londýna.

V utorok popoludní sa Európska agentúra pre bezpečnosť letectva vyjadrila, že o 20.00 vstúpi do platnosti opatrenie, ktoré pozastavuje prevádzku lietadiel Boeing 737 MAX 8 a MAX 9. K tomuto kroku sa odhodlalo aj Nemecko, Francúzsko, Poľsko, Rakúsko aj Británia. Boeing prisľúbil, že urýchlene dokončí práce na zlepšenie softwaru ovládania verzie svojho najpredávanejšieho stroja. Práve česká spoločnosť Smartwings má jednu z najpočetnejších flotíl Boeingov 737 Max 8 z európskych dopravcov. 

Hovorkyňa tejto českej leteckej spoločnosti Vladimíra Dufková uviedla, že zákaz letu obe lietadlá zastihol  až vo vzduchu. Prepravca pre cestujúcich poslal lietadlá iného typu. Prvé lietadlo, ktoré letelo z Kapverdských ostrovov, bolo odklonené do Tunisu. "Pre cestujúcich z tohto lietadla bolo vyslané náhradné lietadlo iného typu, ktoré pristálo v Prahe v stredu ráno,"  uviedla hovorkyňa pre idnes.cz. 

Druhý boeing z Dubaja skončil v Ankare. Smartwings zaistili cestujúcim ubytovanie v hoteli, do Česka majú podľa hovorkyne doraziť náhradným spojom v priebehu stredy. Letecká spoločnosť mala v dobe, kedy začalo platiť rozhodnutie o pozastavení lietania Boeingu 737 MAX 8, vo vzduchu štyri stroje. Ďalšie lietadlá z Reykjavíku na Kanárske ostrovy a z Tenerife do Tel Aviv dorazili podľa plánu.  

​Americký Federálny úrad pre letectvo naopak tieto lietadlá stále považuje "za vhodné na leteckú prevádzku". Vyzval ale výrobcu k urýchlenému dokončeniu zmien kontrolného systému. K aerolinkám Číny, Indonézie či Etiópie sa počas posledných hodín pridali ďalšie letecké spoločnosti Gol z Brazílie, Aeroméxico, Aerolinias Argentinas či singapurská SilkAir. Všetky spoločnosti oznámili, že z bezpečnostných dôvodov nebudú spomínané stroje dočasne používať.

Lietadlo štartovalo z etiópskej Addis Abeby do kenského hlavného mesta Nairobi krátko po pol deviatej ráno. Len 6 minút po štarte ale stratilo kontakt s vežou a zrútilo sa približne 60 km od letiska. Vyšetrovateľom a úradom sa po hodinách prehľadávania trosiek podarilo nájsť čiernu skrinku, presná príčina pádu lietadla zatiaľ známa nie je. 

Na miesto nehody poslali etiópske úrady špeciálny tím vyšetrovateľov. "Trosky prehľadávajú viacerí zahraniční experti. Svoj technický tím poslala aj spoločnosť Boeing," vyjadrila sa reportérka TV JOJ Silvia Mabena, ktorá situáciu v Afrike mapuje.  "Už vo vzduchu mu z chvosta šľahal oheň a nebezpečne sa nakláňal zo strany na stranu," hovorí Gadisa Benti, ktorý videl pád lietadla na vlastné oči. "Keď stroj preletel nad našim domom, predkom smeroval dolu rovno k zemi. Potom nasledoval výbuch," dodal. 

Pri havárií zahynuli aj štyria Slováci. Na palube lietadla bola aj Slovenka, ktorá sa angažovala v charitatívnej organizácií Dobrá novina. Jej zamestnávateľ pre TV JOJ potvrdil, že mal informáciu o tom, že týmito aerolinkami mala v nedeľu letieť.  Na palube lietadla bol aj syn slovenského politika Antona Hrnka. Pre TV JOJ to potvrdila cestovná kancelária, pre ktorú jeho syn pracoval. S touto informáciou prišiel ako prvý denník Pravda. So synom Martinom boli na palube aj jeho matka Blanka a sestra Michala. Stratu najbližších potvrdil na sociálnych sieťach aj samotný poslanec. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy