Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prevádzku Boeingu 737 pozastavila aj Európska agentúra pre bezpečnosť letectva
Zdielať na

Prevádzku Boeingu 737 pozastavila aj Európska agentúra pre bezpečnosť letectva

WASHINGTON / Letecké spoločnosti Brazílie, Mexika či Singapuru sú ďalšie krajiny, ktoré sa v posledných hodinách rozhodli pre nedeľnú nehodu dočasne vyradiť Boeing 737 MAX 8. Americký letecký úrad pritom v pondelok vyzval firmu, aby do apríla vylepšila systém letovej kontroly stroja.

V utorok popoludní sa Európska agentúra pre bezpečnosť letectva vyjadrila, že o 20.00 vstúpi do platnosti opatrenie, ktoré pozastavuje prevádzku lietadiel Boeing 737 MAX 8 a MAX 9. K tomuto kroku sa odhodlalo aj Nemecko, Francúzsko, Poľsko, Rakúsko aj Británia. 

Boeing prisľúbil, že urýchlene dokončí práce na zlepšenie softwaru ovládania verzie svojho najpredávanejšieho stroja. 

K aerolinkám Číny, Indonézie či Etiópie sa počas posledných hodín pridali ďalšie letecké spoločnosti Gol z Brazílie, Aeroméxico, Aerolinias Argentinas či singapurská SilkAir. Všetky spoločnosti oznámili, že z bezpečnostných dôvodov nebudú spomínané stroje dočasne používať.

Na podobne rázny postoj v USA vyzývajú FAA aj niektorí americkí zákonodarcovia. Úrad totiž označil stroje za "vhodné pre leteckú prevádzku" a vyzval ich výrobcu na urýchlené dokončenie zmien kontrolného systému. Spoločnosť uviedla, že už niekoľko mesiacov vyvíja "vylepšenie softwaru letovej kontroly", vďaka ktorému by mala byť "bezpečná letka ešte bezpečnejšia". Zmena by podľa firmy mala byť pripravené do prevádzky v najbližších týždňoch. 

Obavy okolo boeingu sa začali šíriť po nedeľnej havárii letky spoločnosti Ethiopian Airlines, ktorý spadol na ceste z etiópskej Adis Abeby do keňského hlavného mesta Nairobi. Zahynulo všetkých 157 ľudí na palube. Podľa svedkov sa za lietadlom pred pádom tiahla dymová stopa a vydávalo zvláštne zvuky. 

V októbri sa ten istý model boeingu zrútil krátko po štarte v Jakarte, kde zomrelo všetkých 189 ľudí na palube. Experti upozorňujú, že kým budú známe presné príčiny havárií, nemôže ich nikto spájať. Pátracie tímy v Etiópii objavili v pondelok obe čierne skrinky, ktoré preskúmajú. 

Vyšetrovacie tímy v pondelok na mieste nehody našli čierne skrinky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy