Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Kto boli Slováci, ktorí zahynuli po páde etiópskeho lietadla? Prehovorili ich blízki priatelia
Zdielať na

Kto boli Slováci, ktorí zahynuli po páde etiópskeho lietadla? Prehovorili ich blízki priatelia

BRATISLAVA/ ADDIS ABEBY / Letecká katastrofa v Etiópii si vyžiadala aj štyri slovenské obete. Pri páde lietadla poslanec Anton Hrnko prišiel o manželku, dcéru a aj syna, pre ktorého bolo cestovanie po svete poslaním. V troskách zahynula aj humanitárna pracovníčka Dobrej noviny. Pozostalí smútia a spomínajú aj blízki priatelia a kolegovia obetí na Slovensku, ale i v Afrike.

Syn Antona Hrnka Martin pred piatimi rokmi našiel nový zmysel života v práci sprievodcu. Pracoval pre cestovnú kanceláriu, ktorá ponúka exotické a dobrodružné výlety. Preto bol na cestách 300 dní v roku a precestoval celý svet. Martinovym blízkym priateľom bol zakladateľ cestovky Ľuboš Felner. Naposledy sa stretli spolu koncom januára na letisku v Dubaji, aby oslávili Felnerovo dobytie južného pólu. "Všetci strašne veľa lietame. Vieme, že to je náhoda. Letecká doprava je oveľa bezpečnejšia, ako automobilová. Všetci to vieme. Ale aj tak nás to strašne šokne, a to, že bol s celou rodinou, to je niečo strašné," vyjadril sa Ľuboš Felner. konateľ BUBO Travel. 

Na Martina Hrnka spomínali aj jeho ďalší kolegovia v teréne. Felner dodal, že založili memoriál Martina Hrnka. "Nechcem len, aby to skončilo nejakým, že sa o týždeň zabudne, ale chcem, aby tu bol s nami stále." V lietadle zahynula aj dcéra Antona Hrnka Michala, ako aj manželka Blanka. "Bola to jedna milá usmiata, príjemná a veľmi otvorená duša. Veľmi nám je ľúto, úprimnú sústrasť vyjadrujeme pánu Hrnkovi," vyjadrila sa Beáta Brestenská, priateľka. "Miška bola naša kolegyňa, ktorá mala na starosti projektové riadenie vývoja softvéru pre plánovanie nemocníc a plánovanie pacientov v nemocniciach, aby sa v nemocniciach trávilo čo najmenej času. Ona bola veľmi dobrý človek, veľmi milý človek," prezradil Ondrej Dedík zo Studio 727.

Na palube bola aj projektová manažérka Dobrej noviny Danica Olexová. Danica pôsobila na projektoch v Keni asi 10 rokov. Do Nairobi letela pripravovať film o 25. výročí unikátneho projektu Dobrá novina, cez ktorý Slováci podporili v Afrike viaceré núdzne komunity. Mala tu veľa priateľov, ktorí sú jej tragickou smrťou otrasení. Cez sociálne siete na pondelok zorganizovali spomienkové stretnutie. Začali sa schádzať nairobskej štvrti, kde mala Danica svoje zázemie. 

“Danica mi bola dobrou priateľkou a tiež mentorkou. Pomohla mi na začiatku pracovnej kariéry. Je smutné, čo sa stalo, ale spomínam si na ňu ako na veľmi zábavného a láskavého človeka. Rozumela swahilsky a vedela veľa vtipov. V jej spoločnosti sa ľudia cítili príjemne a nemali strach sa jej zdôveriť. Bola duchom a srdcom Afričankou a Afrike rozumela," povedal Godfrey Sakwa, bývalý kolega Danica Olexovej. 

"Bola pre mňa viac ako kamarátka, bola mi ako sestra. Vedela človeka úžasne motivovať, v slame Mukuru a South B koordinovala projekty Dobrej noviny a Erka, veľa ľuďom pomohla a bola tam naozaj známa. Ľuďom sa nechce veriť, že takto odišla," dodal Stephen Makoha, kamarát Danici. 

Pozrite si ako prebieha vyšetrovanie havárie lietadla: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy