Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rakúsko žiada v prípade leteckej tragédie pomoc od Slovenska. Prevoz zosnulých má byť vládnym špeciálom
Zdielať na

Rakúsko žiada v prípade leteckej tragédie pomoc od Slovenska. Prevoz zosnulých má byť vládnym špeciálom

BRATISLAVA/ ADDIS ABEBY / Po leteckej havárií, pri ktorej zahynulo 157 pasažierov vrátane posádky, a medzi ktorými boli aj štyria Slováci, sa premiér Peter Pellegrini vyjadril, že vláda na prevoz obetí poskytne kedykoľvek vládny špeciál. Podľa informácií TV JOJ Slovensko o pomoc pri prevoze žiada aj Rakúsko. Ako uviedol pre TV JOJ zdroj z prostredia Ministerstva vnútra SR, všetko je zatiaľ v štádiu príprav.

Podľa informácií TV JOJ Slováci, ktorí po nedeľnej havárii lietadla v Etiópii zahynuli, na Slovensko prevezení byťešte nemôžu. Podľa informácií TV JOJ Slovensko o pomoc pri prevoze zosnulých, po tragickej havárií lietadla Boeing 737 Max 8 v etiópskej spoločnosti Ethiopian Airlines, požiadalo aj Rakúsko. Rakúski občania, ktorí po páde lietadla zahynuli, by mali byť traja. Podľa zdroja z prostredia Ministerstva vnútra SR je to zatiaľ všetko v štádiu príprav. Podľa informácií poskytnutých televízii JOJ sa najpravdepodobnejšie pre zosnulých do Addis Abeby poletí najskôr budúci týždeň. "Ministerstvo vnútra je na tento transfer pripravené použiť vládny špeciál," informovali televíziu JOJ. 

"Zástupcovia nášho rezortu sa osobne stretli s pozostalými obetí, kde osobne vyjadrili úprimnú sústrasť a ponúkli všestrannú pomoc. V jednom prípade sa tak stalo dnes doobeda, v druhom prípade v poobedňajších hodinách. V zmysle zákona o ochrane osobných údajov však bližšie informácie poskytnúť nemôžeme. Identifikácia obetí sa začne 14. marca, s ohľadom na rozsah tejto tragédie môže trvať aj týždeň, možno aj viac. Paralelne už boli rozbehnuté procesy v súlade s konzulárnou praxou, takže akonáhle sa ukončí identifikácia budeme riešiť prevoz telesných pozostatkov," vyjadril sa pre TV JOJ hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga. 

K tragédií sa v nedeľu vyjadril aj premiér Peter Pellegrini, ktorý ponúkol rodinám pozostalých pomoc v podobe vládneho špeciálu."S hlbokým zármutkom som krátko po pristátí v Paríži prijal informáciu, že medzi obeťami raňajšieho leteckého nešťastia etiópskeho lietadla boli aj štyria občania Slovenskej republiky. Chcem vyjadriť rodinám pozostalých úprimnú a hlbokú sústrasť a uistiť ich, že vláda Slovenskej republiky je v prípade potreby pripravená kedykoľvek poskytnúť vládny špeciál," vyjadril sa premiér Peter Pellegrini. 

Po niekoľkých hodinách prehľadávanie trosiek lietadla sa medzinárodným expertom podarilo nájsť čiernu skrinku. Informoval o tom spravodajský portál BBC. Podľa etiópskej televízie by mali byť na čiernej skrinke zvukové nahrávky z kokpitu lietadla. Experti upozorňujú, že je príliš skoro hovoriť o tom, čo sa skutočne odohralo. 

​Na miesto nehody poslali etiópske úrady špeciálny tím vyšetrovateľov. "Trosky prehľadávajú viacerí zahraniční experti. Svoj technický tím poslala aj spoločnosť Boeing," vyjadrila sa reportérka TV JOJ Silvia Mabena, ktorá situáciu v Afrike mapuje. 

Odborníci o lete s Boeingom 737

Boeing 737 - MAX 8. Podľa špecialistov ide pre samotného výrobcu lietadla o akési zlaté vajce. "To znamená, že ak by sa ukázalo, že za pádom lietadla je konštrukčná fundamentálna chyba. Mohlo by to viesť k oneskoreniu viacerých dodávok, rastu nákladov na úpravu lietadla, čo by malo negatívny vplyv na spoločnosť Boeing," vyjadril sa Stanislav Pánis, analytik J&T Banky. Presne na taký typ dopravného stroja má Boeing dohodu na výrobu viac ako tisícok strojov. Pre jeho veľkosť, modernizáciu a efektívnosť prevádzky patrí aktuálne medzi lietadlá, o ktoré sa takpovediac zákazníci radi pobijú. A to tvrdí aj špecialista, ktorý po tragédii sleduje to, čo havária robí aktuálne s hodnotou akcií leteckého gigantu.

Naopak, pre leteckých špecialistov je zasa pre ďalšiu prevádzku bezpečných letov Boeingu, aký sa zrútil v Etiópii, zásadné zistiť, prečo sa v krátkom čase zrútili padli dve 737 MAX 8.  

Špekuluje sa, že do spôsobu pilotovania a riadenia lietadla zasiahlo elektronické ovládanie, ktoré fatálne ovplyvnilo smer stroja pri vzlete. "Špekuluje sa o probléme so snímačom uhla nábehu a s asistenčným systémom, ktorý pomáha pilotom riadiť to lietadlo. A nevhodne zasahuje do toho riadenia pilotom," povedal Rudolf Andoga z Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach, Katedra Avioniky. 

Podľa odborníka sa medzi špecialistami pozornosť upriamuje na asistenčný systém riadenia, ktorý pilotovi neustále pomáha a chráni ho, aby sa s lietadlom nedostal mimo režimov povoleného letu. 

Viac o vyjadreniach odborníkov TU:

Priebeh vyšetrovania 

"Vyšetrovanie je stále náročné a nie sú známe príčiny. V Etiópii vyhlásili na dnes deň smútku. Na mieste nešťastia sa začalo pátrať po pozostatkoch obetí. Ich identifikácia bude náročná, pretože miesto havárie zničil požiar," opísala situáciu redaktorka TV JOJ Silvia Mabena, ktorá situáciu na mieste mapuje. V kenských mediách sa objavujú negatívne reakcie príbuzných obetí, ktorí vyjadrujú svoj hnev, pretože ich o tragédií dostatočne neinformovali. "Pre rodiny a známych obetí tu na letisku otvorili núdzové centrum, kde ich informujú o postupe. Rodinám tiež pomáhajú zastupiteľské úrady," poznamenala. 

V nadväznosti na haváriu prestali lietať lietadlá typu - Boeing 737 Max 8. K tomuto kroku ako prvý vyzval čínsky úrad pre civilné letectvo, všetky lietadlá rovnakého typu prevádzkované čínskymi aerolinkami tak až do odvolania zostali na zemi. Rovnaký krok v nadväznosti na haváriu ohlásila aj spoločnosť Ethiopian Airlines. 

Pri havárií zahynuli aj štyria Slováci. Na palube lietadla bola aj Slovenka, ktorá sa angažovala v charitatívnej organizácií Dobrá novina. Jej zamestnávateľ pre TV JOJ potvrdil, že mal informáciu o tom, že týmito aerolinkami mala v nedeľu letieť.  Na palube lietadla bol aj syn slovenského politika Antona Hrnka. Pre TV JOJ to potvrdila cestovná kancelária, pre ktorú jeho syn pracoval. S touto informáciou prišiel ako prvý denník Pravda. So synom Martinom boli na palube aj jeho matka Blanka a sestra Michala. Stratu najbližších potvrdil na sociálnych sieťach aj samotný poslanec. Hrnkovi začali okamžite vyslovovať úprimnú sústrasť viacerí politici naprieč politickým spektrom.

Vyšetrovateľom sa po hodinách prehľadávania trosiek lietadla podarilo nájsť čierne skrinky. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy