Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čína a Etiópia dočasne pozastavili lety typom lietadla, ktoré sa zrútilo v Etiópii
Zdielať na

Čína a Etiópia dočasne pozastavili lety typom lietadla, ktoré sa zrútilo v Etiópii

BRATISLAVA / Bilancia tragickej nehody pádu lietadla na trade z Addis Abeby do Nairobi je 149 mŕtvych z 4 Slováci. Kým sa prípad vyšetrí Čína a Etiópia pozastavili lety týmto typom lietadla.

Lietadlo aeroliniek Ethiopian Airlines bolo prakticky nové. Ide o najnovšiu generáciu lietadla, produkovaného americkou spoločnosťou Boeing. Podľa databázy AVIATION-SAFETY bolo havarované lietadlo v prevádzke iba 4 mesiace.

​Podľa experta na letectvo Rudolfa Andogu z katedry Avioniky, Technickej univerzity v Košiciach, ide aktuálne o veľmi žiadaný stroj určený na prepravu cestujúcich všade na svete.  

"Momentálne bolo dodaných 350 kusov, ktoré lietajú po celom svete. Objednaných je tuším cez 5000 kusov, čiže tá objednávka je masívna a lietajú po celom svete na všetkých kontinentoch. Je to veľmi obľúbené lietadlo v tej svojej triede. V podstate s Airbusom 320 sú to najpopulárnejšie lietadlá," vysvetlil. 

Druhá tragická nehoda

Smutným paradoxom však pri tomto lietadle určite je, že ide o jeho druhú mimoriadne tragickú udalosť v krátkom čase. Minulý rok v októbri sa zrútilo lietadlo indonézskej spoločnosti Lion air do Jávskeho mora. Tragédiu rovnako nikto neprežil.

Išlo pritom tiež o takmer nové lietadlo rovnakého typu. Už vtedy začali odborníci hovoriť o tom, že príčina nehody mohla byť ukrytá v snímačoch takzvaných uhlov nábehu. Majú zabezpečiť, aby lietadlo nestúpalo až príliš prudko. Dohady umocnila aj samotná fabrika Boeing, ktorá len niekoľko dní po nehode vydala manuál pre pilotov, aby vedeli ako postupovať, v prípade problémov.

Príčiny nehody

 V každom prípade, si však teraz ani ten najskúsenejší odborník netrúfne povedať, čo bolo príčinou najnovšej leteckej nehody. Všetky relevantné informácie by mali povedať záznamy čiernych skriniek.

​Aj keď ide o mimoriadne dôležitú súčasť vyšetrovania, dôležité sú aj ďalšie stopy, zachytené priamo na mieste. Vyjadril sa k nim vyšetrovateľ Slovenského leteckého a námorného vyšetrovacieho úradu, Juraj Gyenes: "To je naozaj veľmi dôležité rozmiestnenie tých trosiek a či sa tie dôležité časti naozaj nachádzajú na mieste."

Typ lietadla u nás 

Ako dlho toto vyšetrovanie potrvá sa však v tejto chvíli dá odhadnúť len veľmi ťažko. Na nešťastie však už okrem Etiópie zareagovala aj Čína, ktorá nateraz zastavila lety týmto modelom lietadla.

V našich končinách sa môžu cestujúci stretnúť takýmto lietadlom prevažne pri chartrových letoch na dovolenku. Sedem kusov prevádzkuje aj česká spoločnosť Smartwings a lietajú aj z našich letísk.

Hovorkyňa aeroliniek pre Televíziu JOJ potvrdila, že doteraz s nimi nemali žiadne veľké problémy a nateraz ich lietanie pozastaviť neplánujú. "Samozrejme sme výrobcom lietadla so spoločnosťou Boeing v kontakte. Teraz čakáme na postoj a vyjadrenie Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva. Momentálne očakávame ich doporučenie a týmito doporučeniami sa budeme riadiť. Spoločnosť Smartwings ubezpečila Úrad civilného letectva, že je okamžite pripravená prijať opatrenia v súlade s ich doporučením k prevádzke lietadla tohto typu," uviedla hovorkyňa spoločnosti Smartwings Vladimíra Dufková. 

Pozrite si reportáž o tragédii pádu lietadla: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy