Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vyšetrovatelia našli medzi troskami lietadla Boeing 737 čiernu skrinku
Zdielať na

Vyšetrovatelia našli medzi troskami lietadla Boeing 737 čiernu skrinku

ADDIS ABEBY / V Etiópii vyhlásili deň smútku. Pád lietadla, na ktorého palube bolo 149 pasažierov a osemčlenná posádka, nikto neprežil. Lietadlo štartovalo z etiópskej Addis Abeby do kenského hlavného mesta Nairobi krátko po pol deviatej ráno. Len 6 minút po štarte ale stratilo kontakt s vežou a zrútilo sa približne 60 km od letiska. Vyšetrovateľom a úradom sa po hodinách prehľadávania trosiek podarilo nájsť čiernu skrinku, presná príčina pádu lietadla zatiaľ známa nie je.

Po niekoľkých hodinách prehľadávania trosiek lietadla sa medzinárodným expertom podarilo nájsť čiernu skrinku. Informoval o tom spravodajský portál BBC. Podľa etiópskej televízie by mali byť na čiernej skrinke zvukové nahrávky z kokpitu lietadla. Experti upozorňujú, že je príliš skoro hovoriť o tom, čo sa skutočne odohralo. 

Na miesto nehody poslali etiópske úrady špeciálny tím vyšetrovateľov. "Trosky prehľadávajú viacerí zahraniční experti. Svoj technický tím poslala aj spoločnosť Boeing," vyjadrila sa reportérka TV JOJ Silvia Mabena, ktorá situáciu v Afrike mapuje. 

"Už vo vzduchu mu z chvosta šľahal oheň a nebezpečne sa nakláňal zo strany na stranu," hovorí Gadisa Benti, ktorý videl pád lietadla na vlastné oči. "Keď stroj preletel nad našim domom, predkom smeroval dolu rovno k zemi. Potom nasledoval výbuch," dodal.

Priebeh vyšetrovania 

"Vyšetrovanie je stále náročné a nie sú známe príčiny. Na mieste nešťastia sa začalo pátrať po pozostatkoch obetí. Ich identifikácia bude náročná, pretože miesto havárie zničil požiar," opísala situáciu redaktorka TV JOJ Silvia MabenaV kenských mediách sa objavujú negatívne reakcie príbuzných obetí, ktorí vyjadrujú svoj hnev, pretože ich o tragédií dostatočne neinformovali. "Pre rodiny a známych obetí tu na letisku otvorili núdzové centrum, kde ich informujú o postupe. Rodinám tiež pomáhajú zastupiteľské úrady," poznamenala. 

Pracovníci červeného kríža v pondelok prehľadávali obrovský kráter, ktorý lietadlo na zemi vytvorilo, a zbierali trosky spolu s osobnými vecami a dokumentami obetí. Etiópsky parlament vyhlásil deň smútku. Vlajku na pol žrde stiahli aj pred sídlom OSN v New Yorku. Organizácia prišla najmenej o 21 spolupracovníkov.

"Dnešok je smutným dňom pre mnohých ľudí po celej planéte," vyjadril sa generálny tajomník OSN Antonio Guterres. 

Boeing 737 Max 8 prestal lietať

V nadväznosti na haváriu prestali lietať lietadlá typu - Boeing 737 Max 8. K tomuto kroku ako prvý vyzval čínsky úrad pre civilné letectvo, všetky lietadlá rovnakého typu prevádzkované čínskymi aerolinkami tak až do odvolania zostali na zemi. Rovnaký krok v nadväznosti na haváriu ohlásila aj spoločnosť Ethiopian Airlines. 

Podľa čínskeho úradu civilného letectva ide už o druhú nehodu po štarte stroja tohto typu.​ Podozrivé je najmä to, že obe havárie sa stali krátko po štarte, pri oboch piloti hlásili problémy a žiadali o povolenie k návratu na letisko, pričom krátko po hlásení obe lietadlá zmizli z radarov a havarovali. Tieto predbežné závery poukazujú na to, že môže ísť o systémovú chybu týchto strojov. To ale odborníci ešte musia preukázať. Pomôcť by mali práve čierne skrinky. "Lietadlo sa zaborilo do zeme, obe krídla sa odlomili a trup je pod zemou. Vykopávame ho, aby sme zistili, čo sa stalo." vyjadrili sa etiópski záchranári. 

Havária si vyžiadala aj životy Slovákov

Pri havárií zahynuli aj štyria Slováci. Na palube lietadla bola aj Slovenka, ktorá sa angažovala v charitatívnej organizácií Dobrá novina. Jej zamestnávateľ pre TV JOJ potvrdil, že mal informáciu o tom, že týmito aerolinkami mala v nedeľu letieť.  Na palube lietadla bol aj syn slovenského politika Antona Hrnka. Pre TV JOJ to potvrdila cestovná kancelária, pre ktorú jeho syn pracoval. S touto informáciou prišiel ako prvý denník Pravda. So synom Martinom boli na palube aj jeho matka Blanka a sestra Michala. Stratu najbližších potvrdil na sociálnych sieťach aj samotný poslanec. Hrnkovi začali okamžite vyslovovať úprimnú sústrasť viacerí politici naprieč politickým spektrom.

Najmenej dvaja ďalší sa však druhýkrát narodili. Iba o dve minúty zmeškal let šéf neziskovej organizácie z Grécka, smerujúci na konferenciu OSN do Nairobi. Rovnaké šťastie mal aj Dubajčan Ahmed. "Moje lietadlo z Dubaja malo meškanie a let do Nairobi som teda nestihol," povedal. Napokon Ahmed z Addis Abeby odletel až o dve a pol hodiny neskôr, čo mu zachránilo život.

Pri poslednom kontakte hlásil pilot problémy so stúpaním a žiadal o povolenie k návratu. Svedkovia hovoria o silnom výbuchu a požiari, pre ktorý sa hasiči nemohli dostať k havarovanému stroju niekoľko hodín. Na miesto nehody poslali etiópske úrady špeciálny tím vyšetrovateľov spolu s medzinárodnými expertmi. Tí sa pokúsia zistiť, prečo sa nové lietadlo zrútilo. Pri havárii zahynuli aj štyria Slováci, v lietadle boli cestujúci celkovo z 35 krajín. 

Pilot, ktorý stroj riadil, mal nalietaných vo vzduchu viac než 8000 hodín. Tento typ lietadla však havaroval už minulý rok v októbri. Do Jávskeho mora spadlo so 189 ľuďmi na palube.

Redaktorka TV JOJ mapuje situáciu po tragickom páde lietadla. Na miesto dorazili už aj predstavitelia spoločnosti. Viac v rozhovore TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy