Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Havária lietadla Boeing 737: Na palube boli aj štyria Slováci
Zdielať na

Havária lietadla Boeing 737: Na palube boli aj štyria Slováci

NAIROBI / Lietadlo etiópskej leteckej spoločnosti sa zrútilo na trase Addis Abeby do Nairobi. Na palube sa podľa hovorcu Ethiopian Airlines nachádzalo 149 pasažierov a osemčlenná posádka. Letecká spoločnosť zároveň potvrdila, že na palube sa nachádzali aj štyria Slováci. Medzi nimi boli aj syn, dcéra a manželka slovenského politika Antona Hrnka.

Na palube lietadla bol aj syn slovenského politika Antona Hrnka. Pre TV JOJ to potvrdila cestovná kancelária, pre ktorú jeho syn pracoval. S touto informáciou prišiel ako prvý denník Pravda. So synom Martinom boli na palube aj jeho matka Blanka a sestra Michala.  

Podľa doposiaľ neoficiálnych informácií bola na palube lietadla aj Slovenka, ktorá sa angažovala v charitatívnej organizácií. Jej zamestnávateľ pre TV JOJ potvrdil, že má informáciu o tom, že týmito aerolinkami mala letieť. 

Prezident Andrej Kiska vyjadril úprimnú sústrasť rodinám obetí po havárii lietadla v Etiópii. "Asi sa nedá slovami popísať utrpenie, ktorým prechádza rodina, keď náhle zomrie blízky človek. O čo väčší žiaľ musí prežiť človek, keď mu takto náhle a tragicky zomrie manželka a dve deti. Úprimnú sústrasť, pán Hrnko, Vám aj celej Vašej rodine. Úprimnú sústrasť aj všetkým blízkym štvrtej obete zo Slovenska a pozostalým všetkých, ktorí pri tejto nehode stratili blízkeho človeka."

K tragickej havárií sa vyjadril aj premiér, ktorý na sociálnej sieti zverejnil video.

"S hlbokým zármutkom som krátko po pristátí v Paríži prijal informáciu, že medzi obeťami raňajšieho leteckého nešťastia etiópskeho lietadla boli aj štyria občania Slovenskej republiky. Chcem vyjadriť rodinám pozostalých úprimnú a hlbokú sústrasť a uistiť ich, že vláda Slovenskej republiky je v prípade potreby pripravená kedykoľvek poskytnúť vládny špeciál," vyjadril sa premiér Peter Pellegrini.  

Ethiopian Airlines popoludní na tlačovej konferencii potvrdili, že na palube sa nachádzali aj štyria občania Slovenskej republiky. Okrem toho boli na palube aj ďalší Európania a obyvatelia z Ázie. V lietadle sedeli ľudia celkovo z 35 krajín: 32 Keňanov, 18 Kanaďanov, 9 Etiópanov, 8 Talianov, 8 obyvateľov Číny a USA, 7 Britov a 7 Francúzov, 6 Egypťanov, 5 Holanďanov, 4 Indovia, 3 Austrálčania, Švédi, Rusi, dvaja obyvatelia Maroka, Španielska, Poľska a Izraelu. V lietadle sedel aj jeden obyvateľ Belgicka, Somálska, Nórska, Srbska, Toga, Mozambika, Rwandy, Sudánu, Ugandy a Jemenu. Štyria obyvatelia mali použiť aj pas OSN, ich totožnosť zatiaľ známa nie je. 

"Kenské úrady už zriadili pre rodiny pasažierov smerujúcich do Nairobi tiesňovú linku. Táto letecká spoločnosť ako jedna z mála lieta do Európy. Je to tu pre obyvateľov, cudzincov aj úrady obrovská tragédia," vyjadrila sa reportérka TV JOJ Silvia Mabena, ktorá situáciu v Afrike mapuje. 

Pozrite si zábery po páde lietadla:

Vyjadrenie ministerstva

Slovenský rezort už taktiež potvrdil, že sa na palube lietadla nachádzali štyria Slováci.

 V súvislosti s dnešnou leteckou haváriou spoločnosti Ethiopian Airlines si dovoľujeme vyjadriť úprimnú sústrasť všetkým pozostalým obetí tohto nešťastia, pri ktorom podľa oficiálnych informácii zahynuli štyria občania Slovenskej republiky. Naši diplomatickí pracovníci v Etiópii a Keni sú v kontakte s miestnymi úradmi," vyjadril sa hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga. 

Lietadlo havarovalo v blízkosti etiópskej metropoly Addis Abeby. Momentálne prebieha rozsiahla záchranná akcia, správy o cestujúcich, ktorí by nehodu prežili, zatiaľ nie sú. Podľa miestnych médii haváriu nikto neprežil.

"Úrad predsedu vlády chce v mene vlády  a etiópskeho ľudu vyjadriť najhlbšiu sústrasť rodinám, ktoré stratili svojich blízkych, ktorí sa nachádzali dnes ráno v lietadle Boeing 737 Ethiopian Airlines pri pravidelnom lete do Nairobi," píše sa v príspevku na Twitteri.  Príčina nešťastia zatiaľ nie je známa. 

https://twitter.com/PMEthiopia/status/1104650609951719427

https://twitter.com/flightradar24/status/1104668693613764609

Lietadlo z Addis Abeby odštartovalo 8:38 miestneho času. Ethiopian Airlines sa označuje za najväčšiu leteckú spoločnosť v Afrike. Hovorca leteckej spoločnosti bez ďalších podrobností povedal, že kontakt s posádkou bol prerušený ráno 8:44 (6:44 SEČ)nad Bishoftom, ktorý leží juhovýchodne od etiópskej metropoly. 

https://twitter.com/CivMilAir/status/1104665558128173056

Pozrite si zábery súvisiace s leteckou spoločnosťou Ethiopian Airlines:

Pozrite si reportáž tragickom lete. Lietadlo padlo pre omyl pilota:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy